Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σαουδική Αραβία και Ιράν “έγραψαν” τη Μογκερίνι στα παλιά τους υποδήματα!

Σαουδική Αραβία και Ιράν “έγραψαν” τη Μογκερίνι στα παλιά τους υποδήματα!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, Σαουδική Αραβία, Φεντερίκα Μογκερίνι,

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την ανησυχία της την Κυριακή στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, ότι η αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα στο σιιτικό Ιράν και την σουνιτική μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να καταστρέψει τις προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση.

Σε ανακοίνωσή της δηλώνει ότι είχε μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ το πρωί της Κυριακής μετά τις βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που ακολούθησαν την εκτέλεση το Σάββατο του Σαουδάραβα σιίτη σεΐχη, θρησκευτικού και πολιτικού ηγέτη Νιμρ Αλ Νιμρ από τη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Ζαρίφ συμφώνησε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να διατηρήσουν υπό έλεγχο την κατάσταση και να προλάβουν την κλιμάκωση των θρησκευτικών εντάσεων.

“Η διεθνής κοινότητα και οι κύριοι παράγοντες της περιοχής εργάζονται ενεργητικά από κοινού για να υποστηρίξουν μία πολιτική λύση στην κρίση στη Συρία και για να ενώσουν τις δυνάμεις κατά τρομοκρατικών οργανώσεων, και αυτές οι προσπάθειες μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο εάν υπάρξει νέα αστάθεια”, δήλωσε η Μογκερίνι, η οποία μίλησε και με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ, επαναλαμβάνοντάς του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντίθετη με την επιβολή της θανατικής ποινής και εκφράζοντας την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της θρησκευτικής βίας.

Μετά από τις “βαρύτατες” παρεμβάσεις της Μογκερίνι, άπαντες την έγραψαν στα παλιά τους υποδήματα και η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν (διαβάστε σχετικά εδώ).

Δεν μπορείτε να πείτε… Τη λαμβάνουν πολύ σοβαρά την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας (ειδικά τη Φεντερίκα, της μιλάνε Άραβες και Ιρανοί στο τηλέφωνο και ας μην αναφέρουμε τι… πιάνουνε).

Σχετικά άρθρα