Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κι άλλο χαστούκι στον Ερντογάν – Αιγύπτιος Πρέσβης εγκαταστάθηκε στο Ισραήλ

Κι άλλο χαστούκι στον Ερντογάν – Αιγύπτιος Πρέσβης εγκαταστάθηκε στο Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αδελφοί Μουσουλμάνοι - Μουσουλμανική Αδελφότητα, Αίγυπτος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, Γεωπολιτική, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Κύπρος, Μοχάμεντ Μόρσι, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τζιχαντιστές, Υδρογονάνθρακες, Χαζέμ Χαϊράτ,

Η Αίγυπτος έστειλε το νέο της Πρέσβη στο Ισραήλ, μετά από τρία χρόνια απουσίας διπλωμάτη της στη χώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο Αιγύπτιος πρέσβης, Χαζέμ Χαϊράτ (Hazem Khairat) έφτασε στη χώρα την Παρασκευή.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου καλωσόρισε την άφιξη του πρέσβη Χαϊράτ και είπε χαρακτηριστικά ότι αυτό θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές να “ισχυροποιήσουν τις σχέσεις τους”.

Ο Χαϊράτ προηγουμένως έχει υπηρετήσει ως πρέσβης της Αιγύπτου στη Χιλή και εκπρόσωπος της Αιγύπτου στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι είχε διορίσει τον Χαϊράτ πρέσβη στο Ισραήλ από τον Ιούνιο του 2015, αλλά έφτασε στη θέση του με την Πρωτοχρονιά του 2016.

Ο Χαϊράτ είναι ο πρώτος Πρέσβης της Αιγύπτου στο Ισραήλ εδώ και τρία χρόνια.

Το 2012 ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου, στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (Αδελφοί Μουσουλμάνοι) και σύμμαχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μοχάμεντ Μόρσι, σε συνεννόηση με τον Τούρκο “αδελφό” του (και ο Ερντογάν είναι μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας), απέσυρε τον τότε Πρέσβη της Αιγύπτου στο Ισραήλ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την “καταπίεση των Παλαιστινίων στη Γάζα”. Να σημειωθεί εδώ ότι η Γάζα ελέγχεται από την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, η οποία είναι το παλαιστινιακό παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Οι σχέσεις της Αιγύπτου με το Ισραήλ άρχισαν να αποκαθίστανται από το 2014, όταν ο Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι εξεδίωξε τον ισλαμιστή Μόρσι, καταστρέφοντας τη συμμαχία του Ερντογάν με την Αίγυπτο και ξεκινώντας παράλληλα την οικοδόμηση της συμμαχίας της Αιγύπτου με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Πράγματι, η ανάληψη της εξουσίας στην Αίγυπτο από τον Σίσι αποτέλεσε τεράστιο πλήγμα στα νεοοθωμανικά σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πλέον ο “σουλτάνος” έχει εκδιωχθεί εντελώς από την ανατολική Μεσόγειο, όπου η συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ αποτελεί την ισχυρή δύναμη τόσο απέναντι στους τζιχαντιστές όσο και στη διασφάλιση των δυτικών συμφερόντων στην περιοχή.

Απελπισμένος και απομονωμένος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να “σπάσει” τη συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ, κάνοντας πρόταση “εξομάλυνσης” των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ.

Ωστόσο, Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος έχουν στείλει τα μηνύματά τους στο Ισραήλ, ότι δεν γίνεται να είσαι και με τον “χωροφύλαξ και τον αστυφύλαξ”, ενώ και μέσα στο Ισραήλ υπάρχουν ισχυρές φωνές που εναντιώνονται σε οποιαδήποτε “εξομάλυνση” των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία, γιατί γνωρίζουν καλύτερα από όλους ότι ο Ερντογάν είναι δημόσια ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, και δεν θα γίνει ποτέ “φίλος” της Ελλάδας, της Κύπρου και της κυβέρνησης Σίσι.

Στις 28 Ιανουαρίου στη Λευκωσία θα γίνει η νέα τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ.

Σχετικά άρθρα