Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Βράζει” και το Μπαχρέιν για τον αποκεφαλισμό του Νιμρ Αλ Νιμρ – Ταραχές

“Βράζει” και το Μπαχρέιν για τον αποκεφαλισμό του Νιμρ Αλ Νιμρ – Ταραχές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διαδηλώσεις, Διαδηλωτές, Μπαχρέιν, Νιμρ Αλ Νιμρ, Σαουδική Αραβία, Σιίτες,

Η εκτέλεση του σιίτη σεΐχη Νιμρ Αλ Νιμρ από τη Σαουδική Αραβία προκαλεί μεγάλη οργή και στο Μπαχρέιν, του οποίου ο πληθυσμός είναι στην πλειονότητά του σιίτες μουσουλμάνοι.

Σύμφωνα με τοπικά Μέσα, πάμπολλοι σιίτες κατέβηκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν διαμαρτυρόμενοι για τον αποκεφαλισμό του θρησκευτικού και πολιτικού σιίτη ηγέτη.

Οι διαδηλωτές, κυρίως νεολαίοι, βγήκαν στους δρόμους και στα προάστια της Μανάμα, κρατώντας φωτογραφίες και πανό με την εικόνα του Νιμρ Αλ Νιμρ.

Η Αστυνομία στο Μπαχρέιν έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές, ενώ σύμφωνα με τοπικά Μέσα έγινε και χρήση πλαστικών σφαιρών.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Μπαχρέιν εξέφρασε την υποστήριξή της στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας:

“Το βασίλειο του Μπαχρέιν εκφράζει την υποστήριξη του στα μέτρα που έλαβε η αδελφική Σαουδική Αραβία για να καταπολεμήσει τη βία και τον εξτρεμισμό”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Μπαχρέιν.

Το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016 το πρωί, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι εκτέλεσε 47 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τον σιίτη θρησκευτικό και πολιτικό ηγέτη Νιμρ Αλ Νιμρ, κατηγορούμενους για πράξεις τρομοκρατίας και συνωμοσία κατά του καθεστώτος.

Οι περισσότεροι από τους εκτελεσθέντες, σύμφωνα με τις Αρχές του βασιλείου, είχαν εμπλακεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα μεταξύ των ετών 2003 και 2006.

Ο Νιμρ Αλ Νιμρ και άλλοι 6 καταδικάστηκαν ως ένοχοι υποκίνησης αντικυβερνητικών διαδηλώσεων μεταξύ του 2011 και του 2013, στις οποίες 20 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους.

Το Ιράν απειλεί να «εξαλείψει» τη βασιλική οικογένεια των Σαούντ

Οι πρώτες αντιδράσεις από το Ιράν, στον αποκεφαλισμό του σιίτη πολιτικού και θρησκευτικού ηγέτη Νιμρ Αλ Νιμρ από τη Σαουδική Αραβία είναι άκρως ανησυχητικές.

Κορυφαίοι Ιρανοί πολιτικοί άνδρες απειλούν τη Σαουδική Αραβία με πόλεμο. Όπως μεταδίδει το ιρανικό PRESS TV, ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χατάμι (Mohammad Khatami), δήλωσε ότι «η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας θα εξαλειφθεί από τις σελίδες της ιστορίας», για την εκτέλεση του Νιμρ Αλ Νιμρ.

Κορυφαίος Ιρανός βουλευτής, σύμφωνα πάντα με το ίδιο Μέσο, δήλωσε ότι η εκτέλεση του Νιμρ Αλ Νιμρ «βάζει φωτιά σε όλη την περιοχή», ενώ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Βουλής του Ιράν δήλωσε ότι «το Ιράν δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλό στο έγκλημα της Σαουδικής Αραβίας».

Το Ιράν είχε προειδοποιήσει τις προηγούμενες ημέρες τη Σαουδική Αραβία ότι η εκτέλεση του Νιμρ Αλ Νιμρ «θα κοστίσει στη Σαουδική Αραβία ακριβά!».

Σχετικά άρθρα