Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τύμπανα πολέμου μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν

Τύμπανα πολέμου μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράκ, Ιράν, Νιμρ Αλ Νιμρ, Σαουδική Αραβία, Σιίτες,

Ο αποκεφαλισμός του σιίτη σεΐχη Νιμρ Αλ Νιμρ από τη Σαουδική Αραβία έχει πρόθεση να μπουρλοτιάσει τη διαμάχη μεταξύ σιιτών και σουνιτών μουσουλμάνων και να βάλει φωτιά σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τη Μεσοποταμία, δήλωσε ο Ιρακινός βουλευτής Σαλίμ Σαούκι, ο οποίος δεν παρέλειψε να περιγράψει το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας ως κατασταλτικό και δικτατορικό.

Το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016 το πρωί, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι εκτέλεσε 47 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τον σιίτη θρησκευτικό και πολιτικό ηγέτη Νιμρ Αλ Νιμρ, κατηγορούμενους για πράξεις τρομοκρατίας και συνωμοσία κατά του καθεστώτος. Οι περισσότεροι από τους εκτελεσθέντες, σύμφωνα με τις Αρχές του βασιλείου, είχαν εμπλακεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα μεταξύ των ετών 2003 και 2006.

Ο Νιμρ Αλ Νιμρ και άλλοι 6 κατηγορούνταν ότι ενορχήστρωσαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μεταξύ του 2011 και του 2013, στις οποίες 20 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους.

Μιλώντας στον ιρακινό τηλεοπτικό σταθμό Al Sumaria TV, ο κυβερνητικός βουλευτής Σελίμ Σαούκι πρόσθεσε ότι την απόφαση για τον αποκεφαλισμό του Νιμρ Αλ Νιμρ έλαβε η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, για να προκαλέσει θρησκευτικό πόλεμο μεταξύ σιιτών και σουνιτών μουσουλμάνων.

Ανοιχτός επικριτής της σαουδικής μοναρχίας, ο Αλ Νιμρ πυροβολήθηκε και συνελήφθη από την Αστυνομία στη σιιτική επαρχία Κατίφ της Σ. Αραβίας το 2012.

Κατηγορήθηκε ότι υποκινούσε τη λαϊκή δυσαρέσκεια κατά του θρόνου και ότι απειλούσε την ασφάλεια του βασιλείου, ότι κήρυττε αντικυβερνητικά λόγια και υπερασπιζόταν τους πολιτικούς κρατούμενους.

Το 2014 δικαστήριο στη Σαουδική Αραβία τον έκρινε ένοχο και τον καταδίκασε σε θάνατο, προκαλώντας παγκόσμιες αντιδράσεις.

Η Σαουδική Αραβία επέλεξε να του πάρει το κεφάλι με την είσοδο της νέας χρονιάς, προκαλώντας ευθέως το Ιράν και όλο τον σιιτικό κόσμο να της κηρύξουν τον πόλεμο, εάν τολμούν!

Στρατεύματα της Σαουδικής Αραβίας στέλνονται στο Κατίφ

Ο αποκεφαλισμός του σιίτη πολιτικού και θρησκευτικού ηγέτη, σεΐχη Νιμρ Αλ Νιμρ, έχει ξεσηκώσει όλο τον σιιτικό μουσουλμανικό κόσμο ενάντια στη σουνιτική Σαουδική Αραβία.

Το βασίλειο ανησυχεί για πιθανή εξέγερση του σιιτικού πληθυσμού της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος είναι συγκεντρωμένος στα ανατολικά, στις ακτές του Περσικού Κόλπου, και στα νοτιοδυτικά, κοντά στα σύνορα με την Υεμένη.

Ο Νιμρ Αλ Νιμρ ήταν μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες των σιιτών στη Σαουδική Αραβία και μετά τον αποκεφαλισμό του έγινε μάρτυρας και σύμβολο εξέγερσης ενάντια στη βασιλική οικογένεια.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Twitter, δείχνουν στρατεύματα της Σαουδικής Αραβίας να μεταφέρονται ήδη προς τις σιιτικές περιοχές του βασιλείου για να προλάβουν την εξέγερση, μιας και το σιιτικό στοιχείο βράζει και ζητά εκδίκηση.

Το Ιράν απειλεί να «εξαλείψει» τη βασιλική οικογένεια των Σαούντ

Οι πρώτες αντιδράσεις από το Ιράν, στον αποκεφαλισμό του σιίτη πολιτικού και θρησκευτικού ηγέτη Νιμρ Αλ Νιμρ από τη Σαουδική Αραβία είναι άκρως ανησυχητικές.

Κορυφαίοι Ιρανοί πολιτικοί άνδρες απειλούν τη Σαουδική Αραβία με πόλεμο. Όπως μεταδίδει το ιρανικό PRESS TV, ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χατάμι (Mohammad Khatami), δήλωσε ότι «η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας θα εξαλειφθεί από τις σελίδες της ιστορίας», για την εκτέλεση του Νιμρ Αλ Νιμρ.

Κορυφαίος Ιρανός βουλευτής, σύμφωνα πάντα με το ίδιο Μέσο, δήλωσε ότι η εκτέλεση του Νιμρ Αλ Νιμρ «βάζει φωτιά σε όλη την περιοχή», ενώ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Βουλής του Ιράν δήλωσε ότι «το Ιράν δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλό στο έγκλημα της Σαουδικής Αραβίας».

Το Ιράν είχε προειδοποιήσει τις προηγούμενες ημέρες τη Σαουδική Αραβία ότι η εκτέλεση του Νιμρ Αλ Νιμρ «θα κοστίσει στη Σαουδική Αραβία ακριβά!».

Σχετικά άρθρα