Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μπάιντεν πάει στην Τουρκία να τραβήξει το αυτί των Τούρκων

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Άγκυρα, Βαγδάτη, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Τζιχαντιστές, Τζο Μπάιντεν, Τουρκία,

Η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ έχει φέρει σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο αν μεταβαίνει εκτάκτως στην Άγκυρα.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί την 23η Ιανουαρίου την Τουρκία όπου θα έχει συναντήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ανέφεραν χθες πηγές στο τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μπάιντεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Νταβούτογλου για την παρουσία τμημάτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ, που έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις Βαγδάτης- Άγκυρας.

Ο Πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι δήλωσε από την πλευρά του ότι η Τουρκία δεν τίμησε τη δέσμευσή της να αποσύρει τα τμήματα των ενόπλων της δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί στο βόρειο Ιράκ για την εκπαίδευση σουνιτών παραστρατιωτικών ώστε να πολεμήσουν εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του, ο Αμπάντι τονίζει πως μια αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης που είχε επισκεφθεί το Ιράκ είχε υποσχεθεί ότι μετά την επιστροφή της στην Άγκυρα η τουρκική κυβέρνηση θα απέσυρε τους στρατιώτες της, αλλά «η τουρκική κυβέρνηση δεν σεβάστηκε τη συμφωνία και ζητούμε από την τουρκική κυβέρνηση να ανακοινώσει αμέσως ότι θα αποσύρει [τα στρατεύματά της] από την ιρακινή επικράτεια».

Σχετικά άρθρα