Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ουίλιαμ Πέρι θεωρεί πιθανή μια τρομοκρατική επίθεση με πυρηνικά

Ο Ουίλιαμ Πέρι θεωρεί πιθανή μια τρομοκρατική επίθεση με πυρηνικά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Ουίλιαμ Πέρι, Πυρηνικά Όπλα, Τζιχαντιστές, Τρομοκρατία,

Ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Πέρι, δήλωσε ότι μια τρομοκρατική επίθεση με πυρηνική βόμβα ή με μια αυτοσχέδια πυρηνική συσκευή μπορεί να συμβεί “οποιαδήποτε στιγμή τώρα, του χρόνου ή του αντίχρονου”.

Το 1962, κατά την Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα, ο Πέρι είχε κληθεί μυστικά στην Ουάσιγκτον για να αναλύει τις πληροφορίες σχετικά με τα σοβιετικά όπλα στο νησί του Κάστρο.

“Κάθε ημέρα που πήγαινα στο γραφείο νόμιζα ότι θα ήταν η τελευταία μου ημέρα στη Γη”, γράφει στα προσφάτως δημοσιευμένα απομνημονεύματά του με τίτλο “Το ταξίδι μου στο χείλος του Πυρηνικού Πολέμου” (“My Journey at the Nuclear Brink”).

Λέει ότι το πίστευε τότε και συνεχίζει να το πιστεύει ακόμα και σήμερα, ότι ο πλανήτης απέφυγε ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα περισσότερο από καλή τύχη παρά από καλή διαχείριση.

Σε μια συνέντευξή του νωρίτερα τον Δεκέμβριο, ο Πέρι εξιστόρησε ένα τρομακτικό περιστατικό που συνέβη τον Νοέμβριο του 1979, όταν ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου ξύπνησε από τηλεφώνημα στις 03.00 τα ξημερώματα, από τον υπόγειο θάλαμο επιχειρήσεων πυρηνικού πολέμου, γιατί είχε σημάνει συναγερμός πυρηνικής επίθεσης. Τα αμερικανικά κομπιούτερ έδειχναν ότι 200 οπλισμένοι με πυρηνικές κεφαλές πύραυλοι είχαν εκτοξευθεί από τη Σοβιετική Ένωση και κατευθύνονταν στις ΗΠΑ.

“Ήταν ένας λάθος συναγερμός”, είπε ο Πέρι. Αλλά ήταν μια από τις πολλές εμπειρίες του από τον Ψυχρό Πόλεμο και αργότερα που τον έχουν πείσει ότι τα πυρηνικά όπλα δεν παρέχουν ασφάλεια στα έθνη που τα κατέχουν, παρά μόνο κινδύνους.

Ο Πέρι θεωρεί ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ δεν χρειάζεται επίγειες βάσεις βαλλιστικών πυραύλων. Αρκούν τα πυρηνικά που έχουν τα υποβρύχια και η πολεμική αεροπορία.

Ο ίδιος εξέφρασε και τη διαφωνία του για τα εκατομμύρια δολάρια που σκοπεύει να ρίξει η Αμερική για την αναβάθμιση του πυρηνικού της οπλοστασίου και βλέπει έναν νέο παραλογισμό εξοπλισμών να ξεκινά μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

“Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει αυτή η καταραμένη πυρηνική κούρσα πριν μας πάρει από κάτω για μια ακόμη φορά, όχι μόνο για το κόστος αλλά και για τον κίνδυνο στον οποίο βάζει όλους”, είπε.

Σχετικά άρθρα