Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ τρέμουν το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρκτική, Ατλαντικός Ωκεανός, Βαλτική Θάλασσα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κασπία Θάλασσα, Μαύρη Θάλασσα, Μεσόγειος Θάλασσα, Ρωσία, Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, Συρία,

Οι ΗΠΑ φαίνεται να προβληματίζονται ιδιαίτερα καθώς η Ρωσία επεκτείνει ραγδαία τις δυνατότητες της στη θάλασσα με το πολεμικό της ναυτικό να μπαίνει στα ίσια στις περιοχές γεωπολιτικού ενδιαφέροντος.

“Η Ρωσία έχει ήδη λάβει σοβαρά μέτρα επέκτασης των δυνατοτήτων του ναυτικού της και θα το συνεχίσει και την επόμενη δεκαετία” αναφέρει το Γραφείο Πληροφοριών Ναυτικού των ΗΠΑ (ΟΝΙ στα αγγλικά).

Η έκθεση με τίτλο “Το Ρωσικό Ναυτικό: Μια ιστορική μετάβαση” είναι το πρώτο έγγραφο αυτού του είδους που δημοσιεύεται τα τελευταία 24 χρόνια από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.

Οι 68 σελίδες φέρουν την επιμέλεια του Τζορτζ Φεντόροφ (George Fedoroff) ειδικού στα θέματα που αφορούν τη Ρωσία για τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα προηγουμένως σταματημένα προγράμματα κατασκευής όπλων έχουν ενεργοποιηθεί και πλέον η Μόσχα διαθέτει έναν γιγάντιο στόλο με πλοία και υποβρύχια του 21 αιώνα.

Ο Φεντόροφ τονίζει ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ο ρώσικος στόλος έζησε δύσκολες στιγμές – βλ. υπόθεση υποβρυχίου Κουρσκ – η Ρωσία έχει δημιουργήσει πλέον 186 πλοία και υποβρύχια, όλα έτοιμα για μάχη στον Ατλαντικό, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Βαλτική, την Κασπία, τη Μεσόγειο, ακόμη και την Αρκτική.

Αυτό τοποθετεί το Ρωσικό Ναυτικό ως ισότιμη πολεμική δύναμη στη θάλασσα, τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την Κίνα.

Σε ορισμένα βασικά σημεία, το ναυτικό της Ρωσίας ξεπερνά τις ΗΠΑ, όπως συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο, όταν από την Κασπία Θάλασσα οι Ρώσοι εκτόξευσαν πυραύλους Καλίμπρ που χτύπησαν τζιχαντιστές σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων στη Συρία.

Το ίδιο συνέβη και με ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο από τη Μεσόγειο στις αρχές Δεκεμβρίου…

Σχετικά άρθρα