Επίδομα 900 ευρώ προς όλους; Κι όμως, είναι πραγματικότητα και μάλιστα στην Ευρώπη του καιρού της λιτότητας. Στην Ουτρέχτη, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ολλανδίας, που απέχει μόλις 300 χιλιόμετρα από το ΄Αμστερνταμ – καθώς και σε άλλους 19 Ολλανδικούς δήμους – γίνονται σχέδια για την υλοποίηση της ιδέας που δεν είναι σύγχρονη. Υιοθετήθηκε για πρώτη φορά από τον Τόμας Πέιν το 1797!
Κι όμως, δεν είναι από τα σχέδια που υλοποιούνται εύκολα. «΄Επρεπε να απαλείψουμε τη φράση “βασικό εισόδημα” από όλα τα έγγραφα προκειμένου να πείσουμε τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να υπογράφουν», αναφέρει η Λίζα Βέστερβελντ, εκπρόσωπος των Πρασίνων σε μια άλλη πόλη που προτίθεται να εφαρμόσει την ιδέα, το Νίμεγκεν που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ολλανδίας με τη Γερμανία.
Σύμφωνα με τον Guardian, οι πολιτικοί γνωρίζοντας ότι το σχέδιο μπορεί να αποδειχτεί μπούμερανγκ, δεν το παραδέχονται δημόσια. Ούτε στην Ουτρέχτη αποκαλούν το «bonus» αυτό βασικό εισόδημα. «Δεν το αποκαλούμε “βασικό εισόδημα” στην Ουτρέχτη επειδή οι πολίτες έχουν μια συγκεκριμένη άποψη γι’ αυτό – ότι είναι χρήματα που χαρίζονται και ο κόσμος μπορεί να κάθεται σπίτι του και να βλέπει τηλεόραση», αναφέρει με τη σειρά της η Χέλεν ντε Μπερ, δημοτική σύμβουλος στην πόλη των 300.000 κατοίκων.
Παρ’ όλα αυτά οι 20 δήμοι κάνουν μικρά βήματα να παίρνουν οι κάτοικοί τους το επίδομα των 900 ευρώ και παράλληλα να διατηρούν τα έσοδα από την εργασία τους. Ο λόγος για μηνιαίο ποσό που δεν εξαρτάται από κάποιους όρους. Τα αποτελέσματα του σχεδίου θα αναλυθούν από τον διάσημο οικονομολόγο Λεκ Γκρουτ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.
Ποιο είναι το κίνητρο γι’ αυτό το επίδομα; Σύμφωνα με τον Νίνκε Χορστ, πολιτικό σύμβουλο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που ελέγχουν το δήμο, είναι να αποφεύγεται η «παγίδα των φτώχειας» για όσους λαμβάνουν επιδόματα, δηλαδή ότι εάν εργαστούν μπορεί να χάσουν το επίδομα και να πέσει το βιοτικό τους επίπεδο. Σύμφωνα με το σκεπτικό του επιδόματος, με ένα βασικό εισόδημα, ο κόσμος θα μπορεί να έχει την απαιτούμενη άνεση και χρόνο να διαλέξει κάποια δουλειά που να του ταιριάζει. Επίσης να περνά περισσότερο χρόνο με τα παιδιά και την οικογένειά του. Οπως τονίζει η ντε Μπερ «πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στον κόσμο».