Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κούρδος Αξιωματούχος: “Το έχουμε τελειώσει το Ισλαμικό Κράτος – Το βάζουν στα πόδια!”

Κούρδος Αξιωματούχος: “Το έχουμε τελειώσει το Ισλαμικό Κράτος – Το βάζουν στα πόδια!”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Φράγμα Τισχρίν,

“Τους έχουμε τελειώσει! Το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να μας αντισταθεί. Η κατάληψη του Φράγματος Τισχρίν το μεσημέρι του Σαββάτου το απέδειξε”, δήλωσε Κούρδος αξιωματούχος από τη Συρία στο TRIBUNE, μετά την απελευθέρωση του Φράγματος Τισχρίν στον ποταμό Ευφράτη από το Ισλαμικό Κράτος.

Οι Κούρδοι κατάφεραν μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, σε επίθεση που εξαπέλυσαν την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου, να απελευθερώσουν 88 χωριά και 20 οικισμούς από το Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Συρία και να ολοκληρώσουν την εκστρατεία τους καταλαμβάνοντας το Φράγμα Τισχρίν στον ποταμό Ευφράτη.

“Πλέον είναι απλό για εμάς. Εάν θέλουμε να πάρουμε εδάφη από τους τζιχαντιστές πάμε και τα παίρνουμε. Δεν έχουν αξιόμαχες δυνάμεις. Οι μισθοφόροι που πολεμάνε για το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία δεν έχουν το σθένος να μας αντισταθούν”, είπε ο Κούρδος αξιωματούχος και συνέχισε.

“Το Ισλαμικό Κράτος ουσιαστικά ηττήθηκε στην πολιορκία της Κομπάνι. Εκεί οι τζιχαντιστές έχασαν την ‘αφρόκρεμα’ των φανατικών τους πολεμιστών. Αυτή η πρώτη φουρνιά ένθερμων εθελοντών που σκοτώθηκε στην Κομπάνι δεν μπόρεσε ποτέ να αναπληρωθεί από το Ισλαμικό Κράτος. Τώρα για το Ισλαμικό Κράτος πολεμάνε είτε μισθοφόροι, είτε χωριάτες της Συρίας που τους επιστρατεύουν υποχρεωτικά. Μόλις κάνουμε επίθεση απλά τρέπονται σε φυγή. Δεν έχουν ούτε ιδεολογία, ούτε απόφαση για μάχη. Το ηθικό τους έχει καταρρακωθεί”.

Οι Κούρδοι σοσιαλιστές της Συρίας έχουν συστήσει μαζί με Άραβες δημοκρατικούς και χριστιανούς τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Το ενδιαφέρον είναι ότι οι SDF υποστηρίζονται και από τη Ρωσία.

Στις SDF, εκτός από τους Κούρδους, συμμετέχουν πολλές οργανώσεις Αράβων δημοκρατικών, που παλαιότερα ανήκαν στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) αλλά τον εγκατέλειψαν όταν αυτός συμμάχησε με την Αλ Κάιντα και την Τουρκία, και οι πολιτοφυλακές των Ασσύριων και Αραμαίων μονοφυσιτών χριστιανών της βόρειας Συρίας.

Η εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από το Φράγμα Τισχρίν αποκόβει τις γραμμές ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών από την Τουρκία.

Επίσης, με την κατάληψη του Φράγματος Τισχρίν, οι τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος που βρίσκονται δυτικά του Ευφράτη απομονώνονται από την κεντρική και ανατολική Συρία, όπου βρίσκονται τα προπύργια της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Το Φράγμα Τισχρίν έχει και ακόμα μια στρατηγική σημασία. Προμηθεύει με ηλεκτρικό ρεύμα τη βόρεια Συρία.

“Πλέον δεν μπορούν να λαμβάνουν βοήθεια από την Τουρκία. Η Ράκα [η ντε φάκτο πρωτεύουσα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος] είναι αποκομμένη από παντού. Είναι ζήτημα χρόνου να εξολοθρεύσουμε το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Ό,τι και να τους λένε οι Τούρκοι, οι τζιχαντιστές δεν έχουν καμία διάθεση να μας πολεμήσουν”, δήλωσε στο TRIBUNE ο Κούρδος αξιωματούχος.

syria

Σχετικά άρθρα