Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι τζιχαντιστές πάνε ένας προς έναν για πιλάφια και παρθένες στον Αλλάχ …

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ράκα, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Φράγμα Τισχρίν,

Ο αραβοκουρδικός συνασπισμός ανταρτών Συριακές Ένοπλες Δυνάμεις (SDF), που στηρίζεται από τις ΗΠΑ, πραγματοποίησε προέλαση την Πέμπτη προς το στρατηγικής σημασίας Φράγμα Τισχρίν στη βόρεια Συρία, που ελέγχουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως τόνισαν, η προέλαση των μαχητών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στις οποίες μετέχουν οι Κούρδοι σοσιαλιστές (YPG) αλλά και πολλές μικρότερες αραβικές συριακές ομάδες ανταρτών, τους οδήγησε 19χλμ από το Φράγμα Τισχρίν, ένα από τα τρία κύρια φράγματα του ποταμού Ευφράτη.

Νοτιότερα από το φράγμα, που εξακολουθεί να ηλεκτροδοτεί μεγάλες περιοχές της βόρειας Συρίας, βρίσκεται το ακόμη μεγαλύτερο φράγμα Μπαθ.

Ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός αυτού ηλεκτροδοτεί το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους και είναι 22χλμ από την Ράκα.

Ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμων (SDF), συνταγματάρχης Ταλάλ Σέλο δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως στην προέλαση τους τα στρατεύματα του συνασπισμού, που ξεκίνησε την Τρίτη, κατόρθωσαν να καταλάβουν αρκετά χωριά.

Ο αμερικανικός στρατός εκτιμά πως οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν καταλάβει περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών τις τελευταίες έξι εβδομάδες περίπου, με την υποστήριξη αεροπορικών επιδρομών της δυτικής συμμαχίας.

Ο Σέλο ανέφερε πως το νέο επίκεντρο των επιχειρήσεων στην περιοχή γύρω από το φράγμα και νότια στις όχθες του ποταμού, θα βοηθήσει στον αποκλεισμό των προπυργίων των τζιχαντιστών στο βόρειο Χαλέπι από τις περιοχές που ελέγχουν ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, όπου βρίσκεται η Ράκα.

Ο εκπρόσωπος του SDF πρόσθεσε πως οι μαχητές του συνασπισμού οχυρώνουν θέσεις κοντά στην πόλη Σαντάντι, που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος, βασικό κόμβο εφοδιασμού της οργάνωσης, που βρίσκεται σε ένα στρατηγικής σημασίας δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, η κατάληψη του οποίου θα απομονώσει την Ράκα.

Σχετικά άρθρα