Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μεγάλη κουρδική επίθεση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία – Ανήσυχη η Άγκυρα

Μεγάλη κουρδική επίθεση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία – Ανήσυχη η Άγκυρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τελ Αμπιάντ, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Φράγμα Τισχρίν,

Την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015 οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ξεκίνησαν μεγάλη επίθεση στη βόρεια Συρία με στόχο να εκδιώξουν το Ισλαμικό Κράτος από το στρατηγικής σημασίας Φράγμα Τισχρίν (Tishrin) που βρίσκεται στον ποταμό Ευφράτη.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) είναι συμμαχικό δημοκρατικό στράτευμα με κορμό τους σοσιαλιστές Κούρδους της Συρίας (YPG/YPJ).

Στις SDF, εκτός από τους Κούρδους, συμμετέχουν πολλές οργανώσεις Αράβων δημοκρατικών, που παλαιότερα ανήκαν στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) αλλά τον εγκατέλειψαν όταν αυτός συμμάχησε με την Αλ Κάιντα και την Τουρκία, και οι πολιτοφυλακές των Ασσύριων και Αραμαίων μονοφυσιτών χριστιανών της βόρειας Συρίας.

Η εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από το Φράγμα Τισχρίν θα αποκόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών από την Τουρκία.

Επίσης, με την κατάληψη του Φράγματος Τισχρίν, οι τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος που βρίσκονται δυτικά του Ευφράτη θα απομονωθούν από την κεντρική και ανατολική Συρία, όπου βρίσκονται τα προπύργια της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Το Φράγμα Τισχρίν έχει και ακόμα μια στρατηγική σημασία. Προμηθεύει με ηλεκτρικό ρεύμα τη βόρεια Συρία.

Η επίθεση των SDF ξεκίνησε την Τετάρτη νότια της Κομπάνι. Την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων, οι δυνάμεις των SDF προχώρησαν 8 χιλιόμετρα εκδιώκοντας το Ισλαμικό Κράτος από πολλά χωριά και μειώνοντας την απόσταση των SDF από το φράγμα στα 19 χιλιόμετρα. Ακολουθεί χάρτης της μάχης:

map

“Η κατάσταση στο πεδίο της μάχης είναι εξαιρετική”, δήλωσε ο συνταγματάρχης Ταλάλ Σιλού (Talal Sillu) των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Στη μέχρι τώρα προώθηση το Ισλαμικό Κράτος δεν φαίνεται και τόσο αποφασισμένο να δώσει τη μάχη και προφανώς υποχωρεί προς το Φράγμα Τισχρίν. 14 μόλις τζιχαντιστές σκοτώθηκαν και μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών και οπλισμού των τζιχαντιστών περιήλθαν λάφυρα στα χέρια των SDF.

Οι σοσιαλιστικές – δημοκρατικές δυνάμεις των SDF προελαύνουν με την υποστήριξη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Στις πρώτες δύο ημέρες της μάχης, οι SDF απελευθέρωσαν 5 χωριά από το Ισλαμικό Κράτος και δύο οικισμούς.

Οι Τούρκοι ανησυχούν

Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κουρδική προέλαση μέχρι στιγμής κινείται ανατολικά της όχθης του Ευφράτη. Καταλαμβάνοντας όμως το φράγμα, πέρα από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που ήδη αναφέραμε, οι SDF αποκτούν και ένα ισχυρό προγεφύρωμα για να εισβάλουν δυτικά του Ευφράτη.

Η Τουρκία έχει προειδοποιήσει ότι εάν οι Κούρδοι περάσουν τον Ευφράτη και εισβάλουν στα εδάφη που βρίσκονται δυτικά του, τότε ο τουρκικός στρατός θα επιτεθεί στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Βεβαίως οι απειλές αυτές είχαν εκτοξευθεί πριν την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού στα τέλη Νοεμβρίου από την Τουρκία.

Από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει. Η Τουρκία βρίσκεται σε ψυχροπολεμική κατάσταση με τη Ρωσία, απομονώνεται από τους πάντες στην περιοχή και οι σχεδιασμοί Ερντογάν για μετατροπή της βορειοδυτικής Συρίας σε τουρκικό προτεκτοράτο έχουν πλήρως ναυαγήσει, αφού οι Αμερικανοί απέρριψαν όλα τα σχέδιά του για “ειρηνευτική” εισβολή στην ταλανιζόμενη από τον τζιχάντ χώρα.

Οι Τούρκοι φοβούνται ότι τώρα οι Κούρδοι, υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ, θα βρουν την ευκαιρία με τους Άραβες και Ασσύριους – Αραμαίους συμμάχους τους να εισβάλουν δυτικά του Ευφράτη.

Οι ώρες είναι κρίσιμες, διότι εάν η Τουρκία χτυπήσει τους SDF που επιχειρούν υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ, θα είναι σαν να χτυπάνε τις ίδιες τις ΗΠΑ. Χτύπημα των Τούρκων σε στράτευμα συμμαχικό των Αμερικανών, μετά και την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού και όσα ακολούθησαν, μπορεί να οδηγήσει στην υλοποίηση σεναρίων που θα αποβούν καταστροφικά για την Τουρκία.

“Ποια είναι η Τουρκία που νομίζει ότι μπορεί να αμφισβητεί ΗΠΑ και Ρωσία”, είναι μια φράση που όλο και πιο συχνά ακούγεται στα επιτελεία.

Πληροφορίες ότι οι Τούρκοι βομβάρδισαν τις SDF στην Τελ Αμπιάντ

Αργά το βράδυ της Πέμπτης 24 Δεκεμβρίου, φιλοκουρδικοί λογαριασμοί ακτιβιστών δημοσιογράφων στο Twitter έγραψαν ότι ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε κουρδικές δυνάμεις του YPG/YPJ κοντά στην πόλη Τελ Αμπιάντ που βρίσκεται στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδεται, ο τουρκικός στρατός χτύπησε κουρδικές θέσεις δυτικά της Τελ Αμπιάντ στο χωριό Γιάμπσε (Yabse).

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι βομβαρδίζουν τις κουρδικές δυνάμεις και τους Άραβες συμμάχους τους στην Τελ Αμπιάντ.

Αυτά τα τουρκικά χτυπήματα αποσκοπούν στο να υπενθυμίζουν στους Κούρδους ότι δεν πρέπει να περάσουν ποτέ δυτικά του Ευφράτη.

Εάν όμως οι Κούρδοι περάσουν δυτικά του Ευφράτη θα το πράξουν μόνο ύστερα από συνεννόηση με τις ΗΠΑ. Και τότε γεννάται η μέγιστη απορία τι θα κάνει η Τουρκία.

map_2 Ο χάρτης αυτός θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ακριβώς τι συμβαίνει:

Δυτικά βλέπετε το κουρδικό καντόνι Εφρίν, το οποίο είναι απομονωμένο. Ανατολικά βλέπετε το καντόνι της Κομπάνι.

Το καντόνι της Κομπάνι “ακουμπά” στις ανατολικές όχθες του Ευφράτη.

Το έδαφος της Συρίας μεταξύ Εφρίν και Κομπάνι ελέγχεται από την Αλ Κάιντα – Αλ Νούσρα και από το Ισλαμικό Κράτος.

Είναι η ίδια περιοχή που ο Ερντογάν επιθυμούσε να εισβάλει για να δημιουργήσει μια “ζώνη ασφαλείας” και οι Αμερικανοί του είπαν “ξέχνα το”, αλλά ο Ερντογάν δεν το ξεχνάει.

Ο Ερντογάν δεν θέλει με τίποτα η ίδια περιοχή να καταληφθεί από τους Κούρδους, διότι τότε οι Κούρδοι θα δημιουργήσουν μια ενιαία επικράτεια κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία και αυτό αποτελεί τον μεγαλύτερο εφιάλτη του Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος και κατά φαντασία σουλτάνος έχει απειλήσει τους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ ότι εάν κινηθούν δυτικά του Ευφράτη, τότε θα τους επιτεθεί.

Το Φράγμα Τισχρίν είναι εκεί που δείχνει το κόκκινο βελάκι.

Ακόμα μια σημαντική σημείωση. Οι Κούρδοι της Εφρίν και οι Κούρδοι της Κομπάνι είναι οι ίδιοι Κούρδοι του YPG/YPJ, πλέον Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Οι Κούρδοι της Εφρίν πολεμάνε με υποστήριξη των Ρώσων και οι Κούρδοι της Κομπάνι των Αμερικανών.

Σχετικά άρθρα