Πέντε νεκροί και τρεις σοβαρά τραυματίες είναι ο έως τώρα τραγικός απολογισμός της ισχυρότατης σεισμικής δόνησης μεγέθους 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε ανοικτά της Χιλής στις 20:45 το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα).
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS), ο σεισμός ήταν σχεδόν επιφανειακός με εστιακό βάθος 20,1 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας, γεγονός που καθιστά την αίσθηση της δόνησης ακόμη πιο ισχυρή. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά της περιοχής Ικουίκουε, κοντά στα σύνορα του Περού. Ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 6,2 βαθμούς.
Η δόνηση προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε το βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές.
Έντεκα νοσοκομεία έχουν εκκενωθεί.
To Αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανακοίνωσε αρχικά ότι οι ακτές του Περού, του Ισημερινού, της Κολομβίας, του Παναμά, της Κόστα Ρίκα και της Νικαράγουα ήταν σε κίνδυνο.
Αυτή τη στιγμή ωστόσο η προειδοποίηση ισχύει για τη Χιλή και το Περού, ενώ συναγερμός σήμανε και για την Χαβάη. «Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν αναμένεται μεγάλο τσουνάμι στη Χαβάη. Ωστόσο, μπορεί να παρατηρηθούν αλλαγές στο επίπεδο της θάλασσας και ισχυρά ρεύματα κατά μήκος όλων των ακτών, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους λουόμενους και εκείνους που επιβαίνουν σε πλωτά μέσα καθώς και άτομα που βρίσκονται κοντά σε παραλίες, λιμάνια και μαρίνες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο. Το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός αναμένεται να φθάσει στη Χαβάη στις 13.24 GMT.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Χαβάη, οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη των τσουνάμι μετά από σεισμικές δονήσεις, αμέσως μετά την ισχυρή δόνηση δημιουργήθηκε παλιρροϊκό κύμα ύψους 2,11 μέτρων.
Σύμφωνα με το ναυτικό της Χιλής, το πρώτο κύμα έπληξε τις ακτές εντός 45 λεπτών από την στιγμή του σεισμού.
«Ένας σεισμός αυτού του μεγέθους έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα καταστροφικό τσουνάμι που μπορεί να χτυπήσει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και πιο απομακρυσμένες ακτές μέσα σε λίγες ώρες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κέντρου προειδοποίησης για τσουνάμι.
Εκκένωση παράκτιων περιοχών
Η Χιλή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού παγκοσμίως και από τους μεγαλύτερους στην παραγωγή λιθίου, αλλά βασικές επιχειρήσεις στον τομέα εξόρυξης ανακοίνωσαν ότι οι υποδομές τους δεν υπέστησαν σοβαρές ζημιές ώστε να αναστείλουν τις εργασίες τους.
Σύμφωνα με το κέντρο εκτάκτων αναγκών της Χιλής, σημειώθηκαν κατολισθήσεις σε ορισμένους δρόμους και αυτοκινητόδρομους που δυσκολεύουν την κυκλοφορία.
Οι αρχές στη Χιλή αλλά και στο Περού ζήτησαν την εκκένωση παράκτιων περιοχών. «Η εκκένωση πραγματοποιήθηκε απολύτως ομαλά» δήλωσε ο δήμαρχος της Αντοφαγκάστα, μιας πόλης 600.000 κατοίκων περίπου 1.850 χιλιόμετρα στα βόρεια του Σαντιάγκο.
Οι αρχές στο Περού προχώρησαν στην εκκένωση των κοινοτήτων στη νότια παράκτια περιοχή της Ίκα, όπως μετέδωσε το τοπικό ραδιόφωνο. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις ακτές μας και να προετοιμαστούμε», ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα στο λογαριασμό του στο Twitter.
Το 2010, ένας σεισμός μεγέθους 8,8 βαθμών προκάλεσε τσουνάμι που κατέστρεψε πολλές παράκτιες πόλεις στην κεντρική και νότια Χιλή, με 526 νεκρούς και πολλές καταστροφές.