Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη φάκα του Ερντογάν το Ισραήλ – Ο “σουλτάνος” συναντήθηκε με τον αρχηγό της Χαμάς

Στη φάκα του Ερντογάν το Ισραήλ – Ο “σουλτάνος” συναντήθηκε με τον αρχηγό της Χαμάς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αδελφοί Μουσουλμάνοι - Μουσουλμανική Αδελφότητα, Γάζα, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Χαλίντ Μεσάαλ, Χαμάς,

Συνάντηση με τον ηγέτη της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Χαλίντ Μεσάαλ, είχε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Χαλίντ Μεσάαλ, μία ημέρα αφότου Ισραήλ και Τουρκία ανέφεραν ότι βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για να “ομαλοποιηθούν” οι διπλωματικές τους σχέσεις, που είναι χάλια έως εχθρικές εδώ και πέντε χρόνια.

Πηγή προσκείμενη στο γραφείο του προέδρου της Τουρκίας είπε ότι ο Μεσάαλ «ενημέρωσε τον Ερντογάν για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, Ισραηλινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συνήφθη συμφωνία με την Τουρκία για την εξομάλυνση των σχέσεων έπειτα από διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου στην Ελβετία.

Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι η συμφωνία δεν έχει ακόμη υπογραφεί, αλλά δοθείσης της προόδου που έχει σημειωθεί αυτό θα γίνει σύντομα.

Οι άλλοτε στενές σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία επιδεινώθηκαν ραγδαία το 2010, όταν άνδρες των ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων σκότωσαν 10 Τούρκους, μέλη μιας ισλαμιστικής ΜΚΟ, που επέβαιναν στο Μαβί Μαρμαρά, πλοίο που συμμετείχε σε έναν στολίσκο που προσπαθούσε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα και να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Τουρκία είχε απαιτήσει το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη για την επίθεση, να καταβάλει αποζημιώσεις και να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας.

Για το Ισραήλ, το κλειδί ήταν να περιοριστούν οι δραστηριότητες της Χαμάς στο έδαφος της Τουρκίας.

Βάσει της προκαταρκτικής συμφωνίας των δύο χωρών ο Σάλεχ Αλ Αρουόρι, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς που ζει στην Τουρκία, θα εξοριστεί από τη χώρα και θα του απαγορευθεί η είσοδος, ανέφερε Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Κάποιοι στο Ισραήλ νομίζουν ότι έκλεισαν συμφωνία με τον Ερντογάν και ο Ερντογάν νομίζει ότι διασκεδάζει τις εντυπώσεις ότι δεν είναι διεθνώς απομονωμένος.

Όταν αυτή η συμφωνία “φούσκα” ξεφουσκώσει, το Ισραήλ θα πρέπει (από τώρα) να έχει έτοιμες πολύ καλές δικαιολογίες προς τους συμμάχους του, της ανατολικής Μεσογείου, για αυτές τις “συμφωνίες” με τον Ερντογάν.

Διότι καμία συμφωνία με τον Ερντογάν δεν πρόκειται να σταθεί, ο σουλτάνος “παίζει” με το Ισραήλ και προσπαθεί να χαλάσει τη συμμαχία του Ισραήλ με Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο. Είναι ολοφάνερο. Δεν ξέρουμε εάν στο Ισραήλ, όσοι υποστήριξαν αυτή τη συμφωνία έχουν αντιληφθεί τη φάκα που έχουν πέσει… Ευχόμαστε όταν πάρουν είδηση τι μηχανή τους έστησε ο Ερντογάν να μην είναι αργά…

Σχετικά άρθρα