Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισόβια σε δύο “Σουηδούς” τζιχαντιστές μέλη στο Ισλαμικό Κράτος

Ισόβια σε δύο “Σουηδούς” τζιχαντιστές μέλη στο Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Γκέτεμποργκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Σουηδία, Τζιχαντιστές,

Δικαστήριο στη Σουηδία καταδίκασε δύο άνδρες σε ισόβια κάθειρξη για τρομοκρατικά εγκλήματα που διέπραξαν ως μέλη στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία το έτος 2013.

Οι δύο Σουηδοί πολίτες, Χασάν Αλ Μαντλάουι (Hassan Al Mandlawi), 32 ετών, και Αλ Αμίν Σουλτάν (Al Amin Sultan), 30 ετών, καταδικάστηκαν για τρομοκρατία και συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος από δικαστήριο στη σουηδική πόλη Γκέτεμποργκ.

Η δικαστική απόφαση, που πάρθηκε τη Δευτέρα, είναι η πρώτη του είδους της στη Σουηδία.

Μέχρι πρότινος στη Σουηδία υπήρχε η άποψη ότι οι τζιχαντιστές πολίτες της που επιστρέφουν από τα μέτωπα του τζιχάντ (ιερού πολέμου) πρέπει να αντιμετωπίζονται με “αγάπη και στοργή”, να εντάσσονται σε προγράμματα επανένταξης στην κοινωνία και να τους βρίσκουν εργασία.

Οι δύο καταδικασθέντες σε ισόβια τζιχαντιστές εντοπίστηκαν σε ένα βίντεο εκτέλεσης από το Ισλαμικό Κράτος. Λέγεται ότι το περιστατικό συνέβη στο Χαλέπι το 2013.

Ο Σορές Ραχίμ, διπλωματικός αντιπρόσωπος της αυτόνομης περιφερειακής κυβέρνησης του ιρακινού Κουρδιστάν στη Στοκχόλμη, ύμνησε τη δικαστική απόφαση και κάλεσε σε συνεργασία μεταξύ Σουηδίας και ιρακινού Κουρδιστάν ώστε να σταματήσει η στρατολόγηση νέων εθελοντών από το Ισλαμικό Κράτος.

“Χρειαζόμαστε συνεργασία μεταξύ της σουηδικής και της κουρδικής αστυνομίας, να βρίσκουμε πληροφορίες για αυτούς τους τζιχαντιστές και να ανταλλάσσουμε πληροφορίες”, είπε ο Ραχίμ στο κουρδικό δίκτυο Rudaw.

Συνολικά 300 μουσουλμάνοι από τη Σουηδία πιστεύεται ότι έφυγαν για τη Συρία και το Ιράκ ώστε να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος, μεταξύ τους και κάποιοι Κούρδοι ισλαμιστές. “Ωστόσο, αυτός ο αριθμός είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου”, προειδοποίησε ο Σορές Ραχίμ.

“Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι ασπάζονται αυτά που κηρύττει το Ισλαμικό Κράτος και το υποστηρίζουν, στέλνοντας χρήματα και διαδίδοντας τις ιδέες της οργάνωσης στα τζαμιά”, είπε.

Ο ίδιος εύχεται η απόφαση της σουηδικής Δικαιοσύνης να δυσκολέψει τη στρατολόγηση νέων μουσουλμάνων στη Σουηδία από το Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι δεν είναι από μόνη της ικανή να εμποδίσει την ισλαμοποίηση της νεολαίας.

Να σημειωθεί εδώ ότι στη Βουλή της Σουηδίας έχουν εκλεγεί 5 Κούρδοι βουλευτές, οι οποίοι εκπροσωπούν τους περίπου 80.000 Κούρδους που ζουν στη χώρα.

Σχετικά άρθρα