Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ρέντσι στέλνει 450 Ιταλούς στρατιώτες να φυλάξουν το Φράγμα της Μοσούλης

Ο Ρέντσι στέλνει 450 Ιταλούς στρατιώτες να φυλάξουν το Φράγμα της Μοσούλης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Ιταλία, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ματέο Ρέντσι, Μοσούλη, Νινευή, Πεσμεργκά, Τζιχαντιστές, Φράγμα της Μοσούλης,

Η Ιταλία πρόκειται να στείλει 450 στρατιώτες για να αναλάβουν τη φρούρηση του Φράγματος της Μοσούλης, του μεγαλύτερου φράγματος του Ιράκ, κοντά στην κατεχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος Μοσούλη.

Την ανακοίνωση της αποστολής ιταλικού εκστρατευτικού σώματος στο Ιράκ έκανε ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι. Στην παρούσα φάση το φράγμα της Μοσούλης φρουρείται από Κούρδους στρατιώτες Πεσμεργκά του βόρειου Ιράκ.

Το φράγμα που βρίσκεται στο ποταμό Τίγρη χτίστηκε από μια γερμανοϊταλική κοινοπραξία τη δεκαετία του 1980.

Η ιταλική εταιρεία Trevi έχει συμφέροντα στο φράγμα, το οποίο αποτελεί ζωτικής σημασίας πηγή νερού και ενέργειας για τη Μοσούλη αλλά και όλο το βόρειο Ιράκ.

“Η έκκληση να προστατεύσουμε το Φράγμα έγινε από μια ιταλική εταιρεία… και θα στείλουμε 450 από τους άνδρες μας να βοηθήσουν στην προστασία του φράγματος στο πλευρό των Αμερικανών”, ανακοίνωσε ο Ματέο Ρέντσι από τη δημόσια ιταλική τηλεόραση την Τρίτη.

Η Μοσούλη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014. Στη συνέχεια οι τζιχαντιστές κατέλαβαν και το Φράγμα της Μοσούλης, πράγμα που προκάλεσε τότε μεγάλη ανησυχία.

Τον Αύγουστο του 2014, οι κουρδικές δυνάμεις των Πεσμεργκά με την υποστήριξη της αμερικανικής πολεμικής Αεροπορίας ανακατέλαβαν το φράγμα και από τότε βρίσκεται στην κατοχή τους.

Το φράγμα, το οποίο παρέχει νερό και ενέργεια σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Όχι μόνο γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο μιας εμπόλεμης ζώνης αλλά και γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έχει σχεδόν καθόλου συντηρηθεί, με εμπιστευτικές εκθέσεις να αναφέρουν ότι κάποια στιγμή θα καταρρεύσει προκαλώντας έναν νέο κατακλυσμό στη Μεσοποταμία.

Υπολογίζεται ότι ο κατακλυσμός από την κατάρρευση του φράγματος θα φτάσει μέχρι τη Βαγδάτη, η οποία απέχει 250 χιλιόμετρα νότια.

Ιταλικές εταιρείες έχουν εξασφαλίσει συμβόλαια 1,8 δισ. ευρώ για να επισκευάσουν το φράγμα.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα που επικρατεί στην περιοχή δεν έχουν επιτρέψει να ξεκινήσουν ακόμα οι εργασίες επισκευής του φράγματος.

Οι 450 Ιταλοί στρατιώτες που θα φυλάνε το φράγμα πρέπει να αθροιστούν στους ήδη 750 που βρίσκονται στη χώρα ως στρατιωτικοί σύμβουλοι.

Σχετικά άρθρα