Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στρατιωτική βάση στο Κατάρ φτιάχνει η Τουρκία

Στρατιωτική βάση στο Κατάρ φτιάχνει η Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κατάρ, Μέση Ανατολή, Τουρκία,

Στρατιωτική βάση στο Κατάρ θα φτιάξει η Τουρκία, όπως δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας.

Η δημιουργία της βάσης, μέρος μιας συμφωνίας που υπογράφηκε το 2014 και επικυρώθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο τον Ιούνιο, εντείνει τη συνεργασία με το Κατάρ σε μια εποχή που η αστάθεια αυξάνεται και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην περιοχή μειώνεται.

Οι δύο χώρες παρέχουν υποστήριξη στη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο, υποστηρίζουν τους αντάρτες που πολεμούν για να ανατρέψουν τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη ιρανική επίδραση στην περιοχή.

Και οι δύο έχουν καταδικάσει την επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό των δυνάμεων του Άσαντ στον πόλεμο στη Συρία.

Ο τούρκος πρεσβευτής, ο Αχμέτ Ντεμιρόκ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters πως 3.000 στρατιώτες επί του πεδίου θα σταθμεύσουν στη βάση –που είναι η πρώτη στρατιωτική εγκατάσταση της Τουρκίας εκτός συνόρων στη Μέση Ανατολή–, καθώς και αεροπορικές και ναυτικές μονάδες, στρατιωτικοί εκπαιδευτές και μονάδες ειδικών επιχειρήσεων.

Η «πολλαπλού σκοπού» βάση θα λειτουργήσει αρχικά ως τόπος κοινών εκπαιδευτικών ασκήσεων. Η συμφωνία παρέχει επίσης στο Κατάρ τη δυνατότητα να δημιουργήσει δική του βάση στην Τουρκία, είπε.

«Η Τουρκία και το Κατάρ αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και ανησυχούμε και οι δύο πολύ για τις εξελίξεις στην περιοχή και τις ακαθόριστες πολιτικές άλλων χωρών… Αντιμετωπίζουμε κοινούς εχθρούς. Αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη Μέση Ανατολή η συνεργασία μεταξύ μας είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο Ντεμιρόκ.

Μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, το Κατάρ φιλοξενεί τη μεγαλύτερη βάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή​, Αλ Ουντέιντ, όπου σταθμεύουν περίπου 10.000 στρατιωτικοί, αν και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή φαίνεται να μειώνεται.

Σχετικά άρθρα