Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος απειλεί τη χριστιανική πόλη Σαντάτ στη Συρία

Το Ισλαμικό Κράτος απειλεί τη χριστιανική πόλη Σαντάτ στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αραμαίοι, Ασσύριοι, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μονοφυσίτες Χριστιανοί, Σαντάτ, Σουτόρο, Συρία, Συριακό Σοσιαλιστικό Εθνικιστικό Κόμμα (SSNP), Τζιχαντιστές, Χομς (Έμεσα), Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Το Ισλαμικό Κράτος για μια ακόμη φορά βρίσκεται μπροστά στις πύλες της χριστιανικής πόλης Σαντάτ, στην επαρχία Χομς της Συρίας.

Οι κάτοικοι της Σαντάτ είναι Ασσύριοι και Σύροι Αραμαίοι χριστιανοί, δηλαδή γνήσιοι Σύροι και όχι Άραβες.

Είναι χριστιανοί μονοφυσίτες και ανήκουν στη Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία, που είναι η εθνική αυτοκέφαλη Εκκλησία της Συρίας και δεν πρέπει να συγχέεται με την Ρωμαίικη (Ελληνορθόδοξη) Εκκλησία της Συρίας που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αν και οι σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών είναι αγαστές.

Στη Σαντάτ υπάρχουν και πολλοί Αρμένιοι, επίσης χριστιανοί μονοφυσίτες.

Τον Νοέμβριο οι κυβερνητικές δυνάμεις, η εθνοφυλακή και οι άνδρες του Συριακού Σοσιαλιστικού Εθνικιστικού Κόμματος (SSNP) είχαν καταφέρει να εκδιώξουν το Ισλαμικό Κράτος από την περιοχή και να κερδίσουν αρκετά εδάφη. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο το Ισλαμικό Κράτος αντεπιτέθηκε και πήρε πίσω τα εδάφη που είχε απολέσει.

Τη Δευτέρα το απόγευμα, τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους το χωριό Αλ Χαντάθ, στην ύπαιθρο της Σαντάτ, μετά από σκληρές μάχες με την εθνοφυλακή και το SSNP. Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στα περίχωρα της Σαντάτ.

Με το χωριό Αλ Χαντάθ υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, το Συριακό Σοσιαλιστικό Εθνικιστικό Κόμμα και η Εθνοφυλακή βρίσκονται για μια ακόμη φορά με την πλάτη στη Σαντάτ.

Εάν το Ισλαμικό Κράτος καταλάβει τη συριακή χριστιανική πόλη της Σαντάτ δεν θα προκαλέσει μια ακόμα τραγωδία, με χιλιάδες ανθρώπους να γίνονται πρόσφυγες ή να σφαγιάζονται από τους τζιχαντιστές, αλλά και θα κόψει τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Χομς με τη Δαμασκό, που είναι ανοιχτός από το 2014 όταν τον ανακατέλαβε ο συριακός στρατός.

Την πόλη υπερασπίζεται και χριστιανική πολιτοφυλακή, από τους άνδρες της περιοχής. Στην κεντρική φωτογραφία βλέπετε έναν άνδρα της χριστιανικής πολιτοφυλακής Σουτόρο, στη Σαντάτ, στη σκοπιά να κοιτά με τα κιάλια προς την έρημο.

Επίσης, από την πόλη Σαντάτ το Ισλαμικό Κράτος θα μπορεί να χτυπήσει και μέσα στον Λίβανο, όπως μπορείτε να δείτε και στον χάρτη:

Σχετικά άρθρα