Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Το θερμό επεισόδιο έγινε για να κόψει την παράδοση όπλων στη Συρία”

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Ισλαμιστές, Ρωσία, Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, Ρωσικός Στόλος, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Την Κυριακή το πλήρωμα ενός ρωσικού αντιτορπιλικού αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει πυροβόλα όπλα για να αποτρέψει μια σύγκρουση με τουρκικό αλιευτικό σκάφος στο βόρειο Αιγαίο, κάτι το οποίο πολλοί πιστεύουν στη Ρωσία πως ήταν προβοκάτσια.

Το πλήρωμα του αντιτορπιλικού Σμετβίλι εντόπισε ένα τουρκικό πλοίο που πλησίαζε σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου.

Οι Τούρκοι δεν επιχείρησαν καμία επαφή μέσω ασυρμάτου με το ρωσικό πολεμικό και δεν ανταποκρίθηκαν ούτε στις φωτοβολίδες και τα οπτικά σήματα.

Στη συνέχεια το τουρκικό πλοίο ήρθε σε μια απόσταση 600 μέτρων από το αγκυροβολημένο ρωσικό πλοίο – κάτι αρκετά επικίνδυνο – και το πλήρωμα του τελευταίου προχώρησε σε προειδοποιητικές βολές για την αποφυγή της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με το Ρωσικό Υπ. Άμυνας το τουρκικό πλοίο άλλαξε αμέσως την πορεία του (μετά τα πυρά) πάντα χωρίς επαφή με το πλήρωμα του ρωσικού αντιτορπιλικού και συνέχισε να κινείται παράλληλα με το Σμετβίλι στα 540 μέτρα απόσταση.

Ο πολιτικός επιστήμονας Νικολάι Ντιμλέβιτς χαρακτήρισε το περιστατικό ως μια σχεδιασμένη προβοκάτσια από την Άγκυρα.

“Φοβάμαι πως οι προκλήσεις αυτές θα συμβούν ξανά και ξανά προκειμένου να κάνουν την όλη κατάσταση αφόρητη και να δείξουν στον κόσμο τον κίνδυνο από τη ρωσική παρουσία στη Μεσόγειο, να κλείσουν τα στενά στα ρωσικά πολεμικά και να παρεμποδίσουν τις παραδόσεις όπλων από τους Ρώσους στη Συρία” συμπλήρωσε.

Είπε επίσης πως το όλο περιστατικό προφανώς είχε προγραμματιστεί από την Άγκυρα και ότι ενδέχεται να συμβούν περισσότερες τέτοιες προκλήσεις, ιδιαίτερα ενόψει της εισβολής του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ.

“Νομίζω ότι όλα αυτά συμβαίνουν σύμφωνα με ένα σχέδιο εκπονηθέν είτε από την Ουάσινγκτον είτε από το ΝΑΤΟ” προσθέτει ο πολιτικός επιστήμονας, υποστηρίζοντας πως το ρωσικό πλήρωμα ενήργησε σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο.

“Το πλοίο μας ήταν στα διεθνή ύδατα και δεν μπήκε ποτέ σε τουρκικά νερά” λέει ο Ντιμλέβιτς.

Το περιστατικό έλαβε χώρα εν μέσω των ρωσοτουρκικών εντάσεων μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 βομβαρδιστικό αεροπλάνο από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία πάνω από τη Συρία στις 24 Νοεμβρίου.

Σχετικά άρθρα