Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέο “θερμό επεισόδιο” Ρωσίας – Τουρκίας

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Εύξεινος Πόντος, Ισλαμιστές, Μαύρη Θάλασσα, Ρωσία, Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, Ρωσικός Στόλος, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Μια ρωσική κορβέτα και ένα σκάφος της ακτοφυλακής ανάγκασαν ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο να αλλάξει πορεία, καθώς αυτό παρεμπόδισε ένα ρωσικό κομβόι που μετέφερε πλατφόρμες γεώτρησης πετρελαίου σε ρωσικά ύδατα.

Η εταιρία, η Chernomorneftegaz, δήλωσε πως τα γεωτρύπανα παραδόθηκαν με ασφάλεια. Παρά ταύτα είναι πλέον σαφές πως η ένταση στην περιοχή ανεβαίνει κατακόρυφα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Την Κυριακή (13/12), αποσοβήθηκε στο παρά πέντε “ναυμαχία” μεταξύ των δύο πλευρών, όταν ένα τουρκικό αλιευτικό φέρεται να πλησίασε σε επικίνδυνη απόσταση ρωσικό αντιτορπιλικό που ήταν αγκυροβολημένο, ανοιχτά της Λήμνου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ένας ναύτης που εκτελούσε υπηρεσία στο αντιτορπιλικό Σμέτλιβι, εντόπισε σε απόσταση 1.000 μέτρων ένα τουρκικό αλιευτικό να έρχεται κατά πάνω στο πλοίο, να το εμβολίσει, και ειδοποίησε τους ανωτέρους του.

Λίγα λεπτά αργότερα, από την γέφυρα του ρωσικού πολεμικού έγιναν προσπάθειες επικοινωνίας με το πλήρωμα του αλιευτικού τόσο μέσω ασυρμάτου όσο και ναυτικά σήματα, ωστόσο, δεν υπήρξε καμία απάντηση.

Το αλιευτικό συνέχισε την πορεία του προς το ρωσικό πολεμικό, με αποτέλεσμα, όταν έφτασε σε απόσταση 600 μέτρων, το πλήρωμα του αντιτορπιλικού έριξε προειδοποιητικά πυρά με σκοπό να αποτρέψει, όπως αναφέρει η πλευρά της Μόσχας, τη σύγκρουση των δύο σκαφών.

Άμεσα, το τουρκικό σκάφος άλλαξε πορεία και συνέχισε να πλέει σε απόσταση 540 μέτρων από τη ρωσική φρεγάτα, χωρίς, έπειτα, το πλήρωμά του να επικοινωνήσει δι’ ασυρμάτου με το αντίστοιχο του πολεμικού σκάφους.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Αντόνοφ κάλεσε τον Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο στη Μόσχα, προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις αναφορικά με το συμβάν.

Του απηύθυνε, μάλιστα, όπως ανέφερε η Μόσχα, «αυστηρή προειδοποίηση για τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες απερίσκεπτων ενεργειών της Άγκυρας απέναντι στο ρωσικό στρατιωτικό σύνταγμα που έχει σταλεί στη Συρία στο πλαίσιο των αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος».

Η Μόσχα εξέφρασε κυρίως «τη βαθιά ανησυχία της έναντι των προκλητικών πράξεων εκ μέρους της Τουρκίας όσον αφορά το ρωσικό αντιτορπιλικό Smetlivy», σημειώνοντας πως «χάρη σε μια καλοτυχία μπορέσαμε να αποφύγουμε μια τραγωδία».

Σχετικά άρθρα