Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προβοκάτσια για να κλείσει τον Βόσπορο προσπάθησε ο Ερντογάν

Προβοκάτσια για να κλείσει τον Βόσπορο προσπάθησε ο Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωσία, Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, Ρωσικός Στόλος, Στενά του Βοσπόρου, Τουρκία,

Το περιστατικό της Κυριακής στο βορειοδυτικό Αιγαίο, όπου ένα τουρκικό αλιευτικό προκάλεσε ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο, θα μπορούσε να θεωρηθεί ατύχημα αλλά εάν το δει κανείς στον απόηχο της κατάρριψης του ρωσικού βομβαρδιστικού SU-24 από τουρκικά F-16, τότε θα πρέπει να θεωρηθεί προβοκάτσια, λέει ο αντισυνταγματάρχης σε αποστρατεία Λεονίντ Ιβάσοφ.

Γιατί άραγε η Τουρκία επιδιώκει την κλιμάκωση της έντασης με έναν από τους κύριους εταίρους της; Σύμφωνα με τη γνώμη του απόστρατου στρατιωτικού και ειδικού σε θέματα γεωπολιτικής, όλα έχουν να κάνουν με πολιτικά οφέλη που επιδιώκει ο Ερντογάν.

Η Άγκυρα, υποστηρίζει ο ίδιος, κλιμακώνει την ένταση με τη Μόσχα ώστε η κυβέρνηση των ισλαμιστών να κερδίσει την κοινή γνώμη της χώρας της και παράλληλα να αναθερμάνει τους δεσμούς της με τους συμμάχους μέλη του ΝΑΤΟ.

“Θεωρώ ότι το σχέδιο καταστρώθηκε από την ομάδα του Ερντογάν ώστε να εμφανιστεί η Ρωσία επιτιθέμενη σε ένα επεισόδιο που θα κατέληγε σε τραγωδία”, δήλωσε ο Ιβάσοφ στο REN TV, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές Αρχές θα επωφελούνταν από ένα θερμό επεισόδιο με νεκρούς Τούρκους ψαράδες.

Την Κυριακή το ρωσικό αντιτορπιλικό Smetlivy, βορειοδυτικά της Λήμνου, αναγκάστηκε να ανοίξει πυρ με προειδοποιητικά πυρά προς ένα τούρκικο ψαράδικο που είχε βάλει πορεία να το εμβολίσει.

Το ρωσικό πλήρωμα αναγκάστηκε να ανοίξει πυρ γιατί το τουρκικό αλιευτικό δεν ανταποκρινόταν στον ασύρματο να αλλάξει πορεία ή στις φωτοβολίδες που έριξαν οι Ρώσοι από το κατάστρωμα.

Εάν οι Ρώσοι είχαν βυθίσει το τουρκικό αλιευτικό εκτιμάται ότι αυτό θα έδινε στον Ερντογάν την αφορμή να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου για τα ρωσικά πλοία, σημείωσε ο Ιβάσοφ.

Σχετικά άρθρα