Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρωσία τα “έχωσε” για τη “σύνοδο” των τζιχαντιστών της Συρίας στο Ριάντ

Η Ρωσία τα “έχωσε” για τη “σύνοδο” των τζιχαντιστών της Συρίας στο Ριάντ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Συρία, Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (MSD), Τζιχαντιστές,

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε το Σάββατο τη συνάντηση των οργανώσεων των “μετριοπαθών” τζιχαντιστών στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, βλέποντας σε αυτήν μια προσπάθεια των συμμετεχόντων τζιχαντιστών να μονοπωλήσουν “το δικαίωμα να ομιλούν εξ ονόματος ολόκληρης της συριακής αντιπολίτευσης”.

“Παρά τις προσπάθειες των Σαουδαράβων συναδέλφων μας, η σύνοδος στο Ριάντ δεν αντιπροσώπευε μακράν τη συριακή αντιπολίτευση”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, διευκρινίζοντας πως “ένα μεγάλο μέρος των αντιτιθέμενων αποφάσισαν να μποϋκοτάρουν αυτή τη συνάντηση γιατί δεν ήθελαν να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι με εξτρεμιστές και τρομοκράτες”.

“Δεν μπορούμε να δεχθούμε την απόπειρα της ομάδας αυτής που συναντήθηκε στο Ριάντ να ιδιοποιηθεί το δικαίωμα να ομιλεί εξ ονόματος ολόκληρης της συριακής αντιπολίτευσης”, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία τζιχαντιστικές και ισλαμιστικές ομάδες της πολιτικής και ένοπλης αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν την Πέμπτη στο Ριάντ ότι συμφώνησαν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με τη συριακή κυβέρνηση, όμως απαίτησαν την αποχώρηση του προέδρου της χώρας Μπασάρ Αλ Άσαντ μαζί με την έναρξη μιας ενδεχόμενης περιόδου μετάβασης.

Περίπου είκοσι άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης, που δεν αμφισβητούν την κυβέρνηση Άσαντ, συναντήθηκαν την Τετάρτη στη Δαμασκο, ενώ κουρδικές και αραβικές ομάδες που έχουν συστήσει τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) συναντήθηκαν στη βορειοανατολική Συρία και ανακοίνωσαν τη συγκρότηση του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου.

“Οποιαδήποτε συμφωνία για μια πολιτική διευθέτηση δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα μιας συμφωνίας ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ που επαναλαμβάνει πως “μόνο ο συριακός λαός μπορεί να αποφασίσει την τύχη της Συρίας”.

Στη φωτογραφία οι εκπρόσωποι των τζιχαντιστικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία, που συγκεντρώθηκαν στο Ριάντ παριστάνοντας την αντιπολίτευση. Μόνο από την εμφάνισή τους καταλαβαίνει κανείς πόσο… μετριοπαθείς είναι.

Σχετικά άρθρα