Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προσοχή μην γίνουμε και εμείς Βουλγαρία – Μια χώρα χωρίς γιατρούς

Προσοχή μην γίνουμε και εμείς Βουλγαρία – Μια χώρα χωρίς γιατρούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βουλγαρία,

Κάθε χρόνο εκατοντάδες γιατροί εγκαταλείπουν την Βουλγαρία, αναφέρει εφημερίδα της γειτονικής μας χώρας και εκτιμά ότι μέχρι το 2020 δεν θα υπάρχουν πλέον γιατροί σε αυτή την φτωχή χώρα της ΕΕ.

Το ρεπορτάζ μάλιστα αναδεικνύει και η γερμανική Deutsche Welle, καθώς μεγάλος αριθμός γιατρών από την Βουλγαρία μεταναστεύουν στην Γερμανία.

Ο λόγος βέβαια είναι απλός. «Ένας βοηθός γιατρού παίρνει 250 ευρώ το μήνα στην Βουλγαρί, ενώ στη Γερμανία μπορεί να ξεκινήσει με 3.000 ευρώ» λέει Δρ.Στέργιου Μπογιάτζιεβ. Ακόμα επισημαίνει ότι από τα νοσοκομεία στην Βουλγαρία λείπουν πολύ βασικά μηχανήματα. Πολλοί γιατροί είναι αναγκασμένοι να εργάζονται με ένα απλό στηθοσκόπιο μόνο. Ακόμα δεν γίνονται βασικές εξετάσεις ή υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα.

Την κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει και η Δρ. Μολόβα. Εργάστηκε και η ίδια για χρόνια στο νοσοκομείο του Ασένβογκαρντ αλλά τώρα έχει μετακομίσει στη Νυρεμβέργη. «Εργάζομαι εδώ και τρία χρόνια στη Γερμανία. Κατάφερα και πήρα ένα αυτοκίνητο και ένα δάνειο για ένα σπίτι στο κέντρο της πόλης. Στη Βουλγαρία κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον» δηλώνει και προσθέτει πως στα τρία χρόνια κατάφερε να κάνει τόσα σεμινάρια μετεκπαίδευσης όσα είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια στην Βουλγαρία.

Στη χώρα της είχε δικό της ιατρείο και εργαζόταν και στο κρατικό νοσοκομείο. Ο άντρας της δίδασκε πληροφορική στο πανεπιστήμιο. Ωστόσο όπως λέει τα χρήματα ήταν πάντοτε πολύ περιορισμένα και ακόμα και για το γάμο του γιού τους έπρεπε να πάρουν ένα δάνειο.

Αυτές οι τρεις περιπτώσεις δεν είναι μεμονωμένες. Δείχνουν την τάση που επικρατεί σε μια χώρα που χάνει και αυτή σταδιακά ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της κοινωνίας.

Το εντυπωσιακό είναι ότι στο ρεπορτάζ της βουλγαρικής εφημερίδας αναφέρει την περίπτωση μιας πόλης του Ασένβογκαρντ, με πληθυσμό 60.000 κατοίκους σημειώνοντας ότι υπάρχει ένα μόνο νοσοκομείο και αυτό με πολύ μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Εμάς βε΄βαια αυτό ως Έλληνες δεν μας εντυπωσιάζει, καθώς η κατάσταση στην χώρα μας δεν είναι και πολύ καλύτερη.

Όσο για την πρόβλεψη της βουλγαρικής εφημερίδας «168 chasa» ότι η Βουλγαρία μέχρι το 2020 θα είναι μια χώρα χωρίς γιατρούς, δεν απέχει πολύ και από αυτό που μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα εάν δεν αλλάξει η κατάσταση, αφού και από την δική μας χώρα φεύγουν δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες, για την αναζήτηση καλύτερης τύχης.

Και ακόμη μια ομοιότητα Ελλάδας και Βουλγαρίας σε ότι αφορά τους γιατρούς προκύπτει από την διήγηση του Δρ.Στέργιου Μπογιάτζιεβ που εργαζόταν για χρόνια μαζί με την Σνέζα Τενέβα. Είναι νεογνολόγος και εντωμεταξύ εργάζεται στο Κέμπριτζ. Ένας από τους λόγους που αναγκάστηκε να φύγει ο 46χρονος γιατρός ήταν και ότι ο κόσμος ήταν πολύ επιθετικός με τους γιατρούς. Επικρατούσε ευρέως η άποψη πως οι γιατροί είναι διαφθαρμένοι και ενδιαφέρονται να βγάζουν μόνο χρήματα.

Σχετικά άρθρα