Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοροϊδία: Οι γυναίκες στις κάλπες στην Σαουδική Αραβία, αλλά χωρίς ουσία

Κοροϊδία: Οι γυναίκες στις κάλπες στην Σαουδική Αραβία, αλλά χωρίς ουσία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Σαουδική Αραβία,

Για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία οι γυναίκες συμμετέχουν σήμερα Κυριακή στις δημοτικές εκλογές, ασκώντας το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Ουσιαστικά, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει πραγματική διάθεση εκδημοκρατισμού της χώρας.

Η Μαντάουι Αλ Ρασίντ, ερευνήτρια με έδρα το Λονδίνο και ειδίκευση στην ανθρωπολογία των θρησκειών, θεωρεί ότι κατ΄αρχήν η συμμετοχή των γυναικών ειναι μία αδιαμφισβήτητα θετική εξέλιξη.

Πιστεύει ωστόσο ότι η ουσιαστική αλλαγή και επίδραση στην καθημερινότητα θα είναι μάλλον περιορισμένη για τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία και την επιρροή τους στα δημόσιαμ πράγματα.

Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει, «τα δημοτικά συμβούλια έχουν στην πραγματικότητα περιορισμένη πολιτική εξουσία. Επιπλέον πολλά από τα μέλη τους δεν αναδεικνύονται καν μέσα από εκλογική διαδικασία».

Σήμερα οι εφημερίδες της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με την Deutsche Welle, αναφέρονται σε γυναίκες μόνο σε σχέση με πολύ συγκεκριμένα ζητήματα, φιλοξενούν για παράδειγμα πορτρέτα γυναικών ώστε να δείξουν την προσπάθεια που κατέβαλαν, προκειμένου να υπερνικήσουν τα εμπόδια της κρατικής γραφειοκρατίας.

Μειζον θέμα αποτελεί και η συμμετοχή γυναικών στην αποκαλούμενη Συμβουλευτική Συνέλευση, το πιο ισχυρό θεσμικό όργανο στη Σαουδική Αραβία.

Τα μέλη του διορίζονται και αντλούν την ισχύ τους απευθείας από τον μονάρχη και, κατά τα λοιπά, δεν λογοδοτούν σε κανέναν.

Αυτή η προνομιακή μεταχείριση δεν αλλάζει ούτε με τη σημερινή, ιστορική για πολλούς, αλλαγή στη διεξαγωγή των εκλογών.

Σε θετική κατεύθυνση κινείται η απόφαση για τη συμμετοχή των γυναικών στην εκλογική διαδικασία, τονίζει και ο φιλελεύθερος ακτιβιστής και δημοσιολόγος Φουάντ Ιμπραχήμ, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.

Στο ερώτημα αν όντως πρόκειται για «ιστορικό γεγονός» ο Φουάντ Ιμπραχήμ τονίζει ότι η απάντηση εξαρτάται από τα κριτήρια που επιλέγει κανείς για να τη διατυπώσει.

«Αν λάβουμε υπόψη μας τα κριτήρια που ισχύουν παγκοσμίως, τότε ασφαλώς δεν πρόκειται για ιστορικό βήμα» επισημαίνει.

«Αλλά για τις τοπικές προδιαγραφές, σίγουρα πρόκειται για μία πολύ σημαντική καινοτομία.

Από κει και πέρα, υπάρχουν και άλλες επιφυλάξεις, καθώς στη Σαουδική Αραβία το κράτος δεν έχει ακόμη εκφράσει την πλήρη υποστήριξή του ως προς την παρουσία των γυναικών στη δημόσια σφαίρα και επιπλέον οι εκλογές επιτηρούνται από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θέτει πολύ αυστηρές προϋποθέσεις συμμετοχής και έχει αποκλείσει μερικές από τις επίδοξες υποψήφιες χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία».

Σχετικά άρθρα