Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΗΠΑ: Να πέσει το κεφάλι του Άσαντ πριν από των τζιχαντιστών

ΗΠΑ: Να πέσει το κεφάλι του Άσαντ πριν από των τζιχαντιστών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αμερικανικό Κογκρέσο, Βίντεο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Συρία, Τζιχαντιστές,

Οι επίσημοι λόγοι για τις επιδρομές των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή καλύπτουν τις πραγματικές επιθυμίες του Λευκού Οίκου.

Ωστόσο ο υπ. Άμυνας των ΗΠΑ μίλησε στο Κογκρέσο κι έφερε στο φως κάποιες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τις προθέσεις της συμμαχίας.

Με το στόχο της εξάλειψης του Ισλαμικού Κράτους οι σύμμαχοι επιδιώκουν πρωτίστως να ανατρέψουν τον Άσαντ και το δήλωσε ξεκάθαρα ο Άστον Κάρτερ στη μαραθώνια έκθεση του, η οποία φανέρωσε κι άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές της υπόθεσης.

Προβλήματα με τους συμμάχους;

Αν και η κυβέρνηση Ομπάμα βεβαιώνει πως η συμμαχία αποτελείται από 65 χώρες, ο Κάρτερ προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ παίρνουν το κύριο βάρος της επιχείρησης, παρά το ότι Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία και άλλοι αποφάσισαν να συμμετέχουν στην επίθεση.

Επίσης ο Λευκός Οίκος θα επιθυμούσε οι αραβικές χώρες να πάψουν να ενδιαφέρονται τόσο για την Υεμένη και να έστελναν τις δυνάμεις τους στη Συρία, όπως και η Τουρκία να στρέψει τις δυνάμεις της στη Ράκκα, την αποκαλούμενη και πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους.

“Διακρίσεις”

Όπως δήλωσε ο Κάρτερ, οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν μονομερείς ενέργειες στη Συρία, αλλά στο Ιράκ χρειάζονται την έγκριση της κυβέρνησης της χώρας. Οι λόγοι είναι προφανείς…

Ακόμη και η Τουρκία εμφανίζεται ως αντανάκλαση της περίπλοκης κατάστασης καθώς ο Λευκός Οίκος ζήτησε από την Άγκυρα να αυξήσει τους ελέγχους στην περιοχή στα “πορώδη σύνορα” της με τη Συρία, διότι το λαθρεμπόριο πετρελαίου συνεχίζεται…

Ο υπ. Άμυνας δήλωσε πως σχετικά με το λαθρεμπόριο, οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει να καταστρέψουν περίπου 400 βυτιοφόρα του ΙΚ.

Οι γερουσιαστές εμφανίστηκαν προβληματισμένοι καθώς αναρωτήθηκαν γιατί οι ΗΠΑ καθυστέρησαν πάνω από ένα χρόνο να αρχίσουν τις επιθέσεις.

Ο Άσαντ … “διακαής πόθος”

Ένα από τα σαφέστερα ζητήματα που ξεκαθαρίστηκαν κατά τη διάρκεια της έκθεσης ήταν η ανάγκη ανατροπής του Σύρου Προέδρου.

Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι σημείωσαν πως θα έπρεπε να έχει ανατραπεί πριν την έναρξη των επιδρομών.

Προς τούτο, ο Κάρτερ αποκάλυψε πως ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ προσπαθεί να πετύχει ακριβώς αυτό καθώς “ένα νέο καθεστώς στη Συρία θα μπορούσε να καθαρίσει το συριακό έδαφος από εξεγερμένους και να επανδρώσει την κυβέρνηση που αξίζει στη χώρα”.

Ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό το καθεστώς; Ένα οποιοδήποτε “όπως η κυβέρνηση του Ιράκ” δήλωσε ο Κάρτερ, υποδεικνύοντας αυτό το μοντέλο – παρά τις δυσκολίες που εμφανίζονται δέκα χρόνια μετά την ανατροπή του Σαντάμ. Δείτε το βίντεο

Σχετικά άρθρα