Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Φρένο» στην κατασκευή εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία βάζει η Ρωσία

«Φρένο» στην κατασκευή εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία βάζει η Ρωσία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπλάνο, Αεροσκάφος, Ακούγιου Πυρηνικός Σταθμός (Τουρκία), Ενέργεια, Πυρηνική Ενέργεια, Ρωσία, Τουρκία,

Συνεχίζονται τα οικονομικά “αντίποινα” της Ρωσίας έναντι της Τουρκίας για την κατάρριψη του F-16 από τον στρατό της τελευταίας πριν λίγες εβδομάδες. Την Τετάρτη έγινε γνωστό πως “παγώνει” η κατασκευή του πρώτου εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία, έργο που είχε αναλάβει να εκπονήσει η ρωσική εταιρία Rosatom.

Όπως αποκαλύπτει ο Τύπος στη γείτονα χώρα, η εταιρία έχει ήδη αναστείλει τη λειτουργία της για την κατασκευή, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει καταγγείλει και τη σύμβαση για το έργο, το οποίο συμφωνήθηκε το 2013 με αποζημίωση 20 δις. δολαρίων σε μία προσπάθεια της Τουρκίας να αυτονομηθεί στον κλάδο της ενέργειας.

Το έργο είχε ήδη καθυστερήσει λόγω της οικονομικής ύφεσης στην Ρωσία. Την ανακοίνωση για την αναστολή των εργασιών έκαναν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters Τούρκοι κρατικοί αξιωματούχοι στον τομέα της Ενέργειας. Οι ίδιοι, δήλωσαν, ότι, παρόλο, που δεν έχει γίνει επίσημη καταγγελία της σύμβασης από την ρωσική πλευρά, η Τουρκία αναζητά ήδη άλλον υποψήφιο για να συνεχίσει το έργο.

Η συμφωνία ήταν η Rosatom να κατασκευάσει συνολικά τέσσερις αντιδραστήρες 1.200 μεγαβάτ με τον πρώτο αντιδραστήρα να κατασκευάζεται στην πόλη Ακούγιου, στην επαρχία της Μερσίνας, την αρχαία ελληνική πόλη Ζεφύριον και να είναι έτοιμος μέχρι το 2019.

Σχετικά άρθρα