Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

25 χώρες προμήθευσαν με όπλα τους τζιχαντιστές

25 χώρες προμήθευσαν με όπλα τους τζιχαντιστές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Διεθνής Αμνηστία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Ρωσία, Συρία, Τζιχαντιστές,

Ο ανύπαρκτος έλεγχος ροής όπλων ανά τον κόσμο έχει προσφέρει στο Ισλαμικό κράτος ένα θανάσιμο οπλοστάσιο για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Από την ανάλυση εμπειρογνωμόνων σε χιλιάδες βίντεο και φωτογραφίες επαληθεύεται πως τα όπλα που χρησιμοποιούνται έχουν κατασκευαστεί σε δεκάδες χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και χώρες της ΕΕ.

Μετά την κατάληψη της Μοσούλης τον Ιούνιο του 2014 οι τζιχαντιστές απέκτησαν πρόσβαση και στο οπλοστάσιο του Ιρακινού στρατού, ειδικότερα σε αμερικανικά όπλα τελευταίας τεχνολογίας με καταστροφικές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό.

Η μεγάλη ζημιά όμως σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία έγινε μετά τους ανύπαρκτους ελέγχους της κυβέρνησης του Ιράκ που επέβαλαν οι ΗΠΑ μετά την εισβολή του 2003 επί κυβερνήσεως Μπους.

Η έκθεση τεκμηριώνει τη χρήση όπλων και πυρομαχικών από τουλάχιστον 25 χώρες, ενώ οι ροές όπλων ευνοήθηκαν και από ανταλλαγές πετρελαίου μετά από συμβόλαια του Αμερικανικού Πενταγώνου και δωρεές του ΝΑΤΟ στη νέα κυβέρνηση του Ιράκ.

Μεταξύ των προηγμένων όπλων που είναι διαθέσιμα στο ισλαμικό κράτος υπάρχουν φορητά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας (MANPADS), και κατευθυνόμενα βλήματα, αντιαρματικά, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και τουφέκια.

Μάλιστα είναι τέτοιος ο αριθμός όπλων και ανταλλακτικών που έχουν στη διάθεση τους ώστε οι μαχητές του ΙΚ κάνουν και όπλα δικής τους πατέντας σε εργαστήρια που έχουν δημιουργήσει.

Η μακροσκελής έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταλήγει με την έκκληση για εμπάργκο στο εμπόριο όπλων προς την κυβέρνηση Άσαντ αλλά και προς τις δυνάμεις ανταρτών της αντιπολίτευσης που εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας.

Σχετικά άρθρα