To ισλαμικό κίνημα Dawah προσελκύει εκατομμύρια νέων με το ειρηνιστικό κήρυγμά του. Η Δύση δεν το θεωρεί απειλή, ακόμη περισσότερο θεωρείται πως είναι μια ελπίδα για την αποδυνάμωση του Ισλαμικού Κράτους.
Ωστόσο κάποιες φωνές προειδοποιούν για την ενδεχόμενη επικίνδυνη λειτουργία του.
Με το δίδαγμα ότι η θρησκεία “δεν είναι μόνο προσευχή αλλά και δράση” οι υπερσυντηρητικοί ηγέτες του κινήματος προτρέπουν τα εκατομμύρια των ακολούθων τους, να προσηλυτίζουν δυτικούς.
Όλο αυτό γίνεται αρχικά με το πρόσχημα της βελτίωσης της εικόνας που έχουν οι δυτικοί για το Ισλάμ και έχει προσελκύσει περισσότερο από 50 εκατομμύρια ανθρώπους στις τάξεις του σύμφωνα με το πόρταλ Christian Science Monitor.
Το κίνημα έρχεται να καλύψει το κενό που άφησαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην Αίγυπτο όσο και το χάος που δημιουργεί το Ισλαμικό Κράτος.
Σε όλα αυτά τα εδάφη το κίνημα εξαπλώθηκε και κέρδισε εκατομμύρια οπαδών, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως εναλλακτική λύση στην πολιτική του μίσους.
Ωστόσο η εξέλιξη του δημιουργεί αμφιβολίες. Μία από αυτές προκύπτει από την απόρριψη του σύγχρονου τρόπου ζωής – το κίνημα δεν έχει ιστοσελίδα, ούτε κοινωνικά δίκτυα και θεωρεί τη μουσική και την τηλεόραση ως πηγές διαφθοράς.
Εξού και οι αναλυτές του φαινομένου Dawah χωρίζονται σε αυτούς που υποστηρίζουν πως πράγματι είναι ειρηνικό κίνημα και σε εκείνους που το θεωρούν Δούρειο Ίππο.
Δεν είναι λίγα τα μέλη του κινήματος που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις τρομοκρατίας σύμφωνα με το πόρταλ, π.χ. στην Αγγλία – οι επιθέσεις του 2005 στο Λονδίνο οργανώθηκαν από μέλος του κινήματος – ενώ το ίδιο το Dawah απαντά πως αυτοί που έχουν εμπλακεί σε τέτοιες υποθέσεις απλώς έχουν πατήσει τις αρχές του και δεν το αντιπροσωπεύουν…