Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι βγάζουν τρελούς τους Ιρακινούς: “Εσείς μας ζητήσατε να εισβάλουμε!”

Οι Τούρκοι βγάζουν τρελούς τους Ιρακινούς: “Εσείς μας ζητήσατε να εισβάλουμε!”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμιστές, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Μοσούλη, Νινευή, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χάιντερ αλ Αμπάντι,

Η Τουρκία δήλωσε ότι έχει “καθήκον” να προστατέψει τους Τούρκους στρατιώτες που έστειλε [σ.σ. εισέβαλαν] στο βόρειο Ιράκ και στρατοπέδευσαν κοντά στη Μοσούλη, επιμένοντας η τουρκική πλευρά ότι δεν μπήκαν με το “έτσι θέλω” αλλά ότι “αναπτύχθηκαν στο ιρακινό έδαφος” μετά από αίτημα της Βαγδάτης “να εκπαιδεύσουν και να συμβουλέψουν” τις ιρακινές δυνάμεις στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Η Τουρκία συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι “προσκλήθηκε” από την κυβέρνηση του Ιράκ να εισέλθει στην επαρχία της Νινευή, ενώ η Βαγδάτη έχει καταγγείλει την τουρκική ενέργεια ως “εχθρική πράξη” και “εισβολή”.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του στην τουρκική τηλεόραση τη Δευτέρα, ότι ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ Αλ Αμπάντι επανειλημμένα έχει ζητήσει ποιο ενεργή συμμετοχή τουρκικών δυνάμεων ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχίζει και λέει αυτά τα προκλητικά ψέμματα ενώ η κυβέρνηση του Ιράκ έχει κάθετα αντιδράσει στην τουρκική εισβολή, αποκαλώντας την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ, εισβολή και εχθρική ενέργεια, καλώντας την Τουρκία να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της.

Η Βαγδάτη λέει ότι οι τουρκικές δυνάμεις, εξοπλισμένες με βαρύ οπλισμό, εισήλθαν στο βόρειο Ιράκ “δίχως την έγκριση ή τη γνώση της ιρακινής κυβέρνησης”. Η Βαγδάτη έδωσε την Κυριακή διορία 48 ωρών στην Άγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της, αλλιώς θα καταφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν εγκαταστήσει βάση κοντά στη Μοσούλη εδώ και ένα χρόνο και ότι η τουρκική εισβολή είναι υπόθεση ρουτίνας.

Οι Τούρκοι εισέβαλαν με 1.200 στρατιώτες, 25 τανκς και πολλά τεθωρακισμένα στην επαρχία Νινευή του βόρειου Ιράκ. Κουρδικές πηγές αναφέρουν ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν να αυξήσουν τον αριθμό των ανδρών τους σε 3.000.

Την ίδια ώρα, ο Ναμπίλ Ελαραμπί, γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, καταδίκασε απερίφραστα την τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ, αποκαλώντας την “κραυγαλέα παρέμβαση” στα εσωτερικά της αραβικής χώρας.

Σχετικά άρθρα