Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι επικαλούνται ανύπαρκτη συμφωνία για την εισβολή τους στο Ιράκ

Οι Τούρκοι επικαλούνται ανύπαρκτη συμφωνία για την εισβολή τους στο Ιράκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Νινευή, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Ο Ιρακινός βουλευτής Μιθάλ Αλ Αλούσι (Mithal Al Alusi) αποκάλυψε ότι υπάρχει υπογεγραμμένη συμφωνία μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας από παλιά, σύμφωνα με την οποία οι Τούρκοι μπορούν να εισέρχονται στο ιρακινό έδαφος στο βόρειο Ιράκ (ιρακινό Κουρδιστάν) για να καταδιώξουν τους Κούρδους αριστερούς αντάρτες του PKK.

Η συμφωνία υπογράφηκε το 2007 μεταξύ του τότε Ιρακινού υπουργού Αμύνης Τζαγουάντ Πολανί και του τότε Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Μπασίρ Αταλάι.

Η Τουρκία μπορεί να εισέλθει στο έδαφος του Ιράκ για να πολεμήσει τους Κούρδους του PKK και μάλιστα αντίστοιχη συμφωνία υπήρχε από την εποχή που κυβερνούσε το Ιράκ ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Η εν λόγω συμφωνία επιτρέπει στις τουρκικές χερσαίες δυνάμεις να εισέλθουν μέχρι στα 25 χιλιόμετρα βάθος στο έδαφος του Ιράκ και η τουρκική πολεμική αεροπορία επιτρέπεται να εισέλθει μέχρι στα 100 χιλιόμετρα εναέριου χώρου.

Ωστόσο, αυτή η συμφωνία δεν προβλέπει την εισβολή τουρκικών δυνάμεων για να πολεμήσουν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο δεν υπήρχε το 2007, ούτε την εκπαίδευση Ιρακινών παραστρατιωτικών για πόλεμο ενάντια στους τζιχαντιστές.

Με απλά λόγια, η συμφωνία που υφίσταται μεταξύ των δύο κρατών δεν “καλύπτει” την τωρινή εισβολή τουρκικών δυνάμεων στην επαρχία της Νινευή.

Σχετικά άρθρα