Οι ισχυρισμοί της Ρωσίας σχετικά με την εμπλοκή της Τουρκίας και της οικογένειας του Ερντογάν στο λαθρεμπόριο πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους, έχουν εστιάσει εκ νέου τη συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες που διαχειρίζονται οι τζιχαντιστές. Αλλά τι διαστάσεις έχει πραγματικά αυτό το εμπόριο;
Εμπειρογνώμονες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, συμφωνούν ότι το θέμα δεν είναι τόσο απλό πλέον για τους τζιχαντιστές και τα πράγματα έχουν δυσκολέψει χαρακτηριστικά.
Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει επτά τομείς πετρελαίου στη Συρία και στο Ιράκ μόλις τρεις μετά τις καθοριστικές επιθέσεις των Κούρδων και του επίσημο στρατού της χώρας ενώ τα έσοδα φαίνεται να μειώνονται δραστικά.
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί διεθνώς δραστικά τον τελευταίο χρόνο, τα έσοδα των τζιχαντιστών δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 200 εκατομμύρια δολάρια.
Οι βομβαρδισμοί από ΗΠΑ και Ρωσία έχουν παράλληλα δυσκολέψει την παραγωγή πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος όπως και τη μεταφορά των φορτίων όσο και την ποιότητα του.
Σύμφωνα με τα όσα εμφανίζει το Ισλαμικό κράτος ως στοιχεία, τα χρήματα προέρχονται κυρίως από την παροχή «προστασίας» σε εμπορικές, κατασκευαστικές, αλλά και σε πετρελαϊκές επιχειρήσεις που τώρα βομβαρδίζονται ανηλεώς από τους συμμάχους.
Τα κέρδη των Τζιχαντζιστών από τις λεηλασίες είναι ακόμη μεγάλα με τα ποσά που έχουν δεσμεύσει από Χριστιανούς και Σιίτες να έχουν φτάσει κάποια εκατομμύρια δολάρια, παρά ταύτα δεν φαίνεται πλέον να έχουν την ίδια ανοδική πορεία που παρουσίαζαν μέχρι πρότινος.