Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η εισβολή της Τουρκίας στο Ιράκ θα προκαλέσει χάος, λέει το Ιράν

Η εισβολή της Τουρκίας στο Ιράκ θα προκαλέσει χάος, λέει το Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράκ, Ιράν, Ισλαμιστές, Μοσούλη, Νινευή, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις αραβικές και αφρικανικές υποθέσεις, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν (Hossein Amir Abdollahian), δήλωσε την Κυριακή ότι η εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ, κοντά στη Μοσούλη, δεν θα αποτύχει μόνο να βοηθήσει στην κατατρόπωση της τρομοκρατίας, αλλά θα προκαλέσει χάος και ανασφάλεια στην περιοχή.

Ο Ιρανός αξιωματούχος είπε ότι η συμμετοχή κι άλλων χωρών στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία προϋποθέτει απόλυτο συντονισμό με την ιρακινή κυβέρνηση και μετά την άδειά της.

Το Ιράν πιστεύει ότι τέτοια μέτρα, εάν διεξάγονται χωρίς συντονισμό με την ιρακινή κυβέρνηση, αντιβαίνουν στην περιφερειακή ασφάλεια.

Η Άγκυρα ανέπτυξε 1200 άνδρες, 25 τανκς, πολλά τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού και πυροβολικό σε ένα στρατόπεδο που κατέλαβε κοντά στη Μοσούλη, εισβάλλοντας στο έδαφος του Ιράκ.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι έστειλε αυτά τα στρατεύματα στο Ιράκ για να εκπαιδεύουν ιρακινές δυνάμεις στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Η κυβέρνηση του Ιράκ από την πλευρά της διαψεύδει ότι έχει συνεννοηθεί κάτι τέτοιο με την Τουρκία και την καταγγέλλει για εισβολή και εχθρική ενέργεια, ζητώντας την άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του ιρακινού κοινοβουλίου, Χακίμ Αλ Ζαμίλι (Hakim Al Zamili) χαρακτήρισε την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, ως «κατοχική πράξη» και δήλωσε ότι η ιρακινή πολεμική αεροπορία είναι έτοιμη να βομβαρδίσει τους Τούρκους.

Το πρωθυπουργικό γραφείο του Ιράκ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στο έδαφος του Ιράκ δίχως να έχουν υποβάλλει κάποιο αίτημα ή να έχουν ζητήσει άδεια από τις ιρακινές Αρχές και κάλεσε τις τουρκικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν το έδαφος του Ιράκ άμεσα.

Σχετικά άρθρα