Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Εχθρική ενέργεια” η εισβολή του τουρκικού στρατού στο Ιράκ, λέει η Βαγδάτη

“Εχθρική ενέργεια” η εισβολή του τουρκικού στρατού στο Ιράκ, λέει η Βαγδάτη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Βαγδάτη, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μοσούλη, Νινευή, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε το Σάββατο τον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Βαγδάτη για να διαμαρτυρηθεί για την ανάπτυξη τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στην ιρακινή πόλη της Μοσούλης και να ζητήσει την άμεση αποχώρησή τους.

Το υπουργείο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι τουρκικές δυνάμεις εισήλθαν στο ιρακινό έδαφος χωρίς η κεντρική ιρακινή κυβέρνηση να είναι εις γνώσιν και ότι το Ιράκ θεωρεί αυτήν την παρουσία “εχθρική ενέργεια”.

Το πρωί του Σαββάτου η κυβέρνηση του Ιράκ, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού της χώρας, κατηγόρησε την Τουρκία ότι η είσοδος «περίπου ενός τάγματος» Τούρκων στρατιωτών στη βόρεια επαρχία της Νινευή αποτελεί παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας και κάλεσε τις τουρκικές δυνάμεις να αποχωρήσουν αμέσως.

Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, χαρακτήρισε την τουρκική δραστηριότητα «μια εισβολή» και απέρριψε κάθε στρατιωτική επιχείρηση που δεν γίνεται κατόπιν συντονισμού με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Αργά την Παρασκευή, μια πηγή στις τουρκικές υπηρεσίες δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην περιοχή της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, για να προσφέρουν εκπαίδευση στις ιρακινές δυνάμεις.

Από ό,τι φαίνεται οι ιρακινές δυνάμεις δεν γνώριζαν τίποτα για την «ευγενική χειρονομία» των Τούρκων.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, επικαλούμενο επίσης πηγές στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, μετέδωσε ότι στην περιοχή της Μοσούλης έφθασαν περίπου 130 Τούρκοι στρατιωτικοί για να εκπαιδεύσουν μονάδες Πεσμεργκά, Ιρακινών Κούρδων μαχητών.

Αργότερα μεταδόθηκε ότι είναι 1.200 οι Τούρκοι στρατιώτες.

Οι «Τούρκοι στρατιώτες έφθασαν στην περιοχή Μπασίκα της Μοσούλης. Βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο τακτικών γυμνασίων. Ένα τάγμα πέρασε στην περιοχή», ανέφερε η πηγή αυτή, χωρίς να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό τους.

Οι αμερικανικές Αρχές είναι ενήμερες για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ, αλλά η κίνηση αυτή δεν αποτελεί μέρος των επιχειρήσεων του Διεθνούς Συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δρα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Σχετικά άρθρα