Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι κάνει το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα;

Τι κάνει το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μαύρη Θάλασσα, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Πυραυλάκατοι, Ρωσία, Τουρκία,

Τρεις πυραυλάκατοι του ΝΑΤΟ ενώθηκαν με το αντιτορπιλικό USS Rοss μπαίνοντας στη Μαύρη Θάλασσα ενώ η ένταση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας αυξάνεται σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον Έκτο Στόλο του Αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, η παρουσία του αντιτορπιλικού αφορά τη “εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή” όπως επίσης και την “αύξηση της πολεμικής δυναμικότητας και πιθανότητας δράσης με τους συμμάχους μας”.

Το αμερικάνικο αντιτορπιλικό συνοδεύεται από μία Καναδική, μια Πορτογαλική και μια Ισπανική φρεγάτα.

Τα συγκεκριμένα πλοία αναμένεται να παραμείνουν στην περιοχή για 21 μέρες όπως προβλέπεται από τη συνθήκη του Μοντρέ.

Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το 1936, παραχωρεί τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία και ρυθμίζει την στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Η σύμβαση παραχωρεί στη Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης.

Οι όροι της σύμβασης αποτέλεσαν πηγή διαμάχης για χρόνια, κυρίως όσον αφορά τη διέλευση πολεμικών σκαφών της Σοβιετικής Ένωσης από τα Στενά στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Μετά την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας – Ρωσίας λόγω της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ υποσχέθηκε πλήρη υποστήριξη στο δικαίωμα της Τουρκίας να προστατεύει τα σύνορά της.

Το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ είναι εφοδιασμένο με το σύστημα Aegis, που προσφέρει την ικανότητα αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων.

Το πλοίο μπορεί παράλληλα να μεταφέρει ένα ελικόπτερο Sikorsky SH-60 Seahawk.

Η ένταση συνεπώς αυξάνεται εκ νέου καθώς τον περασμένο Μάιο το Ross δέχθηκε επίθεση από ένα ζευγάρι των ρωσικών Su-24 σε απόσταση 500 μέτρων, ενώ το πλοίο βρισκόταν στο δρόμο προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσική Ομοσπονδία ανέφερε ότι το USS Ross είχε ενεργήσει επιθετικά με επικίνδυνους ελιγμούς. Δείτε το βίντεο

Σχετικά άρθρα