Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θα “φακελώνονται” όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο, μήπως αποδειχτούν τζιχαντιστές

Θα “φακελώνονται” όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο, μήπως αποδειχτούν τζιχαντιστές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIS, Αεροπλάνο, Αεροσκάφος, Επιβάτες, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμιστές, Τζιχαντιστές,

Θα “φακελώνονται” όλοι όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο στην ΕΕ, προκειμένου να διαπιστώνεται σε βάθος χρόνου μήπως είναι τζιχαντιστές, σύμφωνα με νέα οδηγία στην οποία συμφώνησαν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ.

Η συμφωνία προβλέπει την αποθήκευση και ανταλλαγή στοιχείων των επιβατών πτήσεων για να καταγράφονται ευκολότερα οι κινήσεις εν δυνάμει τρομοκρατών. Ωστόσο, αβέβαιη παραμένει η επικύρωση από το ευρωκοινοβούλιο.

που θα αποθηκεύονται και θα ανταλλάσσονται στο μέλλον μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης συμφώνησε σε μια νέα ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία προβλέπει ότι οι αεροπορικές εταιρίες θα αποστέλλουν τα στοιχεία επιβατών (PNR, Passenger Name Records) από την ΕΕ στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες.

Τα στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, αριθμός πιστωτικής κάρτας και τηλεφώνου, e-mail, προορισμός κλπ) των Ευρωπαίων επιβατών, θα αποθηκεύονται επί 6 μήνες με το όνομα του επιβάτη και στη συνέχεια επί 5 χρόνια με ψευδώνυμο.

Η απόφαση θα κατατεθεί καταρχήν την ερχόμενη Πέμπτη στην επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου. Αν περάσει από την Επιτροπή τότε θα γίνει ψηφοφορία στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου πιθανότατα στις αρχές του 2016. Σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ευρωκοινοβουλίου, χωρών-μελών και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ θεωρούν πάντως την αποθήκευση και ανταλλαγή των στοιχείων σημαντικό εργαλείο στην παρακολούθηση των μετακινήσεων τζιχαντιστών.

Οι χώρες-μέλη έχουν διορία δύο χρόνια για την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο, δηλαδή μέχρι τις αρχές του 2018. Όπως όλα δείχνουν ωστόσο οι περισσότερες κυβερνήσεις χωρών-μελών της ΕΕ επιδιώκουν το ταχύτερο την εφαρμογή του νέου μέτρου για να έχουν στη διάθεσή τους ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

Σχετικά άρθρα