Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) επιβεβαίωσαν με ανακοίνωση τους ότι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν –ανάμεσα τους και δύο μέλη της οργάνωσης– την Τετάρτη όταν η Σαουδική Αραβία βομβάρδισε με πολεμικά αεροσκάφη της κινητή κλινική της οργάνωσης στην νοτιοδυτική πόλη Ταΐζ.
«Στις 2 Δεκεμβρίου, τρεις αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν ένα πάρκο στην πόλη Ταΐζ, στην περιοχή Αλ Χουμπάν, σε απόταση 2 χλμ από την κλινική των MSF. Τα μέλη του προσωπικού των MSF εκκένωσαν αμέσως την κλινική και ενημέρωσαν τη σαουδαραβική συμμαχία πως τα αεροσκάφη τους εξαπολύουν επίθεση σε κοντινή περιοχή. Η ίδια η κλινική έγινε στόχος επίθεσης. Οι τραυματίες, δύο από αυτούς με σοβαρά τραύματα, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία στην Αλ Κουαιντάζ και στην Αλ Ρεσαλάχ», ανέφερε ο οργανισμός στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του.
«Οι συντεταγμένες των υποδομών υγείας κοινοποιήθηκαν κανονικά στην σαουδαραβική συμμαχία, μόλις πρόσφατα στις 29 Νοεμβρίου, όταν και ενημερώσαμε τη συμμαχία για την συγκεκριμένη τοποθεσία της κλινικής στο αλ Χουμπάν», δήλωσε ο Τζέρομε Αλίν, επικεφαλής της αποστολής της οργάνωσης στην Υεμένη.
«Δεν υπάρχει περίπτωση η συμμαχία να μην γνώριζε την παρουσία των MSF σε αυτή την τοποθεσία», πρόσθεσε.
«Ο βομβαρδισμός άμαχου πληθυσμού και νοσοκομείων αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε ο Αλίν, προσθέτοντας πως ένα νοσοκομείο που βοηθούσε τους MSF επλήγη τον περασμένο μήνα επίσης από αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Χαϊντάν στην επαρχία Σαντά και καταστάφηκε ολοσχερώς.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), με έκθεση του, την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε την σαουδαραβική συμμαχία ότι διεξάγει παράνομους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, που έχουν προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων αμάχων, υποστηρίζοντας πως η Ουάσιγκτον θα πρέπει να εξετάσει ενδεχόμενες παραβιάσεις του δίκαιου του πολέμου, στις οποίες ενδεχομένως διαδραμάτισε κάποιο ρόλο.
Η έκθεση εξέτασε 10 καταγεγραμμένες περιπτώσεις αεροπορικών επιδρομών της συμμαχίας, “με προφανές ενδείξεις παραβίασης του δικαίου του πολέμου”, που διεξήχθησαν στο διάστημα μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 309 άμαχοι και τραυματίστηκαν 414.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, περίπου 5.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες, ανάμεσα τους περισσότεροι από 2.600 άμαχοι, με τα 2/3 των απωλειών του άμαχου πληθυσμού να προήλθαν από αεροπορικές επιδρομές.
Η συμμαχία κυρίως αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας επενέβη στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης στα τέλη του Μαρτίου, με στόχο να αποκαταστήσει στην εξουσία τον πρόεδρο που ανέτρεψαν οι σιίτες αντάρτες Χούτι, οι οποίοι θεωρείται πως πρόσκεινται στο Ιράν.
Η ανθρωπιστική κρίση έχει επιδεινωθεί από τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει η σαουδαραβική συμμαχία σε λιμάνια της Υεμένης.