Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το πετρέλαιο του ISIS και τα… στραβά μάτια της Τουρκίας

Το πετρέλαιο του ISIS και τα… στραβά μάτια της Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Πετρέλαιο, Σεργκέι Σόιγκου, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Το πετρέλαιο είναι ένα μεγάλο οικονομικό όπλο στα χέρια των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, χωρίς να είναι βέβαια το μοναδικό.

Οι τζιχαντιστές το πωλούν μέσα στη χώρα, αλλά και μέσω των κοινών συνόρων με την Τουρκία προς το εξωτερικό.

Η Μπέντε Σνέλερ, πολιτική επιστήμονας στο Ινστιτούτο Χάινριχ Μπέλ στη Βηρυτό, υποστηρίζει σε συνέντευξη στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι το επίσημο τουρκικό κράτος επωφελείται από το λαθρεμπόριο μαύρου χρυσού.

«Θεωρώ ότι το λαθρεμπόριο πετρελαίου, η πώληση πετρελαίου δια μέσου των συνόρων γίνεται από ιδιώτες περισσότερο, γι’ αυτό και δεν ξέρουμε που καταλήγει», αναφέρει.

«Αλλά εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η Τουρκία ελέγχει τα σύνορά της με διαφορετική βαρύτητα, όσο είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε από τους εταίρους μας στα συροτουρκικά σύνορα. Και ότι ιδιαίτερα στις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος κάνει τα στραβά μάτια».

Η προέλευση πετρελαίου φαίνεται από την τιμή του. Υπάρχει ντίζελ που προέρχεται από περιοχές του κυβερνητικού στρατού και ντίζελ από άλλες περιοχές -προφανώς από το Ισλαμικό Κράτος- όπου η τιμή είναι πιο χαμηλή.

Αλλά και το ύψος των κερδών από την πώληση πετρελαίου κυμαίνεται: άλλοι κάνουν λόγο για ένα εκατομμύριο, άλλοι για δύο εκατομμύρια ημερησίως, χωρίς να είναι και η μοναδική πηγή χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους, όπως υποστηρίζει η Μπέντερ Σνέλερ.

Όπως ανέφερε σε ενημέρωση ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, υπάρχει εμπλοκή της οικογένειας του Ερντογάν, ενώ ταυτόχρονα έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες που κατέγραψαν δορυφόροι και κατά τον ίδιο δείχνουν τη μεταφορά πετρελαίου τζιχαντιστών στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.

Κατά τον ίδιο πάνω από 2.000 βαρέλια μεταφέρονται καθημερινά στην Τουρκία.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι την άλλη εβδομάδα θα δώσει στοιχεία που δείχνουν ότι η Τουρκία βοηθάει το Ισλαμικό Κράτος.

Ο ίδιος ο Ερντογάν προ ημερών απείλησε να παραιτηθεί αν αποδειχθεί ότι έχει σχέσεις με τους τζιχαντιστές.

Σχετικά άρθρα