Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμερικανοί στρατιώτες πολεμάνε μαζί με τους Κούρδους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

Αμερικανοί στρατιώτες πολεμάνε μαζί με τους Κούρδους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Πεσμεργκά, Τζιχαντιστές,

Μπορεί η αμερικανική κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι οι 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί που βρίσκονται στο Ιράκ, μαζί με τους Κούρδους Πεσμεργκά, είναι “σύμβουλοι” και δεν συμμετέχουν σε μάχες ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο, Κούρδοι μαχητές των Πεσμεργκά μαρτυρούν ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες πολεμάνε κανονικά στο πλευρό τους εδώ και μήνες.

Τον Ιούνιο η αμερικανική κυβέρνηση ανέπτυξε 300 στρατιωτικούς συμβούλους στο Ιράκ διαβεβαιώνοντας ότι αποστολή τους είναι η εκπαίδευση των Πεσμεργκά και δεν θα εμπλέκονταν σε μάχες στην πρώτη γραμμή.

Όμως, Κούρδοι Πεσμεργκά που μίλησαν στον Guardian, είπαν ότι οι συγκεκριμένοι άνδρες μάχονται κανονικά και με γενναιότητα.

“Πολεμάνε και μάλιστα πολεμάνε μπροστά από τους Πεσμεργκά”, είπε ο Καργάν Χάμα Τάτα, ένας εθελοντής των Πεσμεργκά, στον Guardian. “Δεν επιτρέπουν σε κανέναν να τους φωτογραφίσει, αλλά αυτοί φωτογραφίζουν τους πάντες”.

Ο Τάτα έδωσε στον Guardian και ένα βίντεο στο οποίο υποστηρίζει ότι δείχνει Αμερικανούς στρατιώτες να πολεμάνε δίπλα στους Πεσμεργκά. Άλλοι Κούρδοι έδωσαν φωτογραφίες ή βίντεο που επίσης δείχνουν αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό να εμπλέκεται σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Σε ένα βίντεο Αμερικανοί χειρίζονται ένα οπλοπολυβόλο κοντά στην πόλη του Κιρκούκ, ενώ άλλοι λένε ότι οι Αμερικανοί συμμετείχαν στις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση των χωριών Βαστάνα και Νταοούς Αλ Αλόκα. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι Αμερικανοί ελεύθεροι σκοπευτές αναπληρώνουν τις απώλειες Κούρδων ελεύθερων σκοπευτών.

“Τον Φεβρουάριο, για πρώτη φορά, τέσσερις Αμερικανοί ελεύθεροι σκοπευτές ήρθαν στο νότιο Κιρκούκ επειδή είχαμε χάσει πολλούς Πεσμεργκά από ελεύθερους σκοπευτές του Ισλαμικού Κράτους”, είπε ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός στον Guardian.

“Το ανέκδοτο που έχουμε εδώ λέει ότι δεν υπάρχουν ‘άρβυλα στο έδαφος’ (boots on the ground, έκφραση που σημαίνει χερσαίες δυνάμεις) επειδή όλοι φοράνε αθλητικά”, είπε αστειευόμενος στον Guardian ένας Πεσμεργκά.

Παρά τις μαρτυρίες, το Πεντάγωνο συνεχίζει να αρνείται ότι Αμερικανοί στρατιώτες μάχονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Σχετικά άρθρα