Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Και οι 27 χώρες της ΕΕ μπαίνουν στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

Και οι 27 χώρες της ΕΕ μπαίνουν στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Γαλλία, Γερμανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μάλι, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Συρία, Τζιχαντιστές,

Oι 27 εταίροι της Γαλλίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. δηλαδή και η Ελλάδα) θα παράσχουν άμεση ή έμμεση στρατιωτική υποστήριξη στις επιχειρήσεις που διεξάγει η Γαλλία στο εξωτερικό, κυρίως στη Συρία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε την Τετάρτη ενώπιον των βουλευτών ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

«Τα 27 (υπόλοιπα) κράτη μέλη (της ΕΕ) αποφάσισαν να προσφέρουν στήριξη στη Γαλλία, είτε υπό τη μορφή μια άμεσης υποστήριξης στο θέατρο (των επιχειρήσεων) στη Συρία είτε υπό τη μορφή μιας έμμεσης υποστήριξης στις επιχειρήσεις μας στο Λεβάντε είτε υπό τη μορφή μιας έμμεσης υποστήριξης σε άλλα μέτωπα όπου οι γαλλικές δυνάμεις επιχειρούν» επισήμανε ο Υπουργός χωρίς να διευκρινίσει το είδος αυτής της βοήθειας που ζήτησε το Παρίσι μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

Προς το παρόν, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει 650 στρατιώτες στο Μαλί ενώ η Βρετανία έθεσε στη διάθεση των γαλλικών καταδιωκτικών την αεροπορική της βάση στην Κύπρο.

Η βοήθεια προς τη Γαλλία εκ μέρους όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιτρέψει «να υπάρξει μια ελάφρυνση των δυνάμεών μας, ένας επαναπροσανατολισμός και μία καλύτερή χρήση των δυνατοτήτων μας» δήλωσε με ικανοποίηση ο Λε Ντριάν, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης με θέμα την παράταση κατά τρεις μήνες των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Γαλλίας στη Συρία.

«Αυτή η συλλογική δράση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκίνησε η Γαλλία, μέσω της ενεργοποίησης του άρθρου 42,7 της Συνθήκης της Λισαβόνας, είναι μια σημαντική είδηση» προσέθεσε ο υπουργός.

«Η Ευρώπη αισθάνεται ότι την αφορά απόλυτα η στρατιωτική δράση που εμείς θα αναλάβουμε» με στόχο να εξουδετερώσουμε την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που ανέλαβε την ευθύνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι (130 νεκροί και 350 τραυματίες), υπογράμμισε ο ίδιος.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την παράταση των αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία.

Η Γερμανία στέλνει στρατό στο Μάλι για να… ξαλαφρώσει τη Γαλλία

Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να στείλει έως και 650 στρατιωτικούς στο Μαλί, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προκειμένου να ελαφρύνει τη Γαλλία, η οποία εμπλέκεται πλέον στις επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Θέλουμε και πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Γαλλίας και να κάνουμε το παν για να τη βοηθήσουμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση», δήλωσε η Φον Ντερ Λάιεν, αφού «επικαλέστηκε» τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής Άμυνας της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής.

Η γερμανική κυβέρνηση πρόκειται να υποβάλει «σύντομα» προς συζήτηση και ψήφιση στη Μπούντεσταγκ μια νέα εντολή που θα αφορά «μια δύναμη 650 στρατιωτών» η οποία θα υποστηρίξει την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο Μαλί (MINUSMA), με σκοπό να προωθηθεί η εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης που είχε συναφθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση του Μαλί και τους αντάρτες που δρουν στο βορρά.

Πρόκειται να ενισχύσουν τους κυανόκρανους, περίπου 600 από τους οποίους είναι Ολλανδοί, στα πεδία «της επιμελητείας» και των αποστολών «αναγνώρισης», διευκρίνισε η Φον Ντερ Λάιεν στην τοποθέτησή της στην επιτροπή, σύμφωνα με μια καταγραφή τους που διένειμαν στα μέσα ενημέρωσης οι υπηρεσίες της.

Η Γερμανία, που διαθέτει την εντολή για την ανάπτυξη έως και 150 στρατιωτών στο πλαίσιο της MINUSMA, δεν έχει αναπτύξει μέχρι τώρα παρά μόλις 10 στρατιωτικούς στο βόρειο Μάλι.

Περίπου 200 Γερμανοί στρατιώτες συμβάλλουν παράλληλα στην ευρωπαϊκή αποστολή εκπαίδευσης των ένοπλων δυνάμεων της αφρικανικής χώρας στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου η κατάσταση θεωρείται πολύ λιγότερο επικίνδυνη.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας είχε ανακοινώσει ήδη από τον Οκτώβριο, πριν από τις επιθέσεις στη Γαλλία, ότι σχεδίαζε την ενίσχυση της γερμανικής στρατιωτικής αποστολής στο βόρειο Μάλι, χωρίς όμως να δώσει την παραμικρή διευκρίνιση για τις λεπτομέρειες.

Πέραν του ότι η γερμανική συνεισφορά θα ενισχύσει τη «σταθερότητα» και την «ειρηνευτική διαδικασία» στο βόρειο Μάλι, η Γαλλία θα μπορέσει να αποδεσμεύσει δυνάμεις από αυτή την περιοχή του κόσμου, ώστε να τις αξιοποιήσει στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, εκτίμησε η Φον Ντερ Λάιεν.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην Μπούντεσταγκ πριν μεταβεί στο Παρίσι, υπογράμμισε από την πλευρά της ότι το Βερολίνο «στέκεται αλληλέγγυο στο πλευρό της Γαλλίας». «Εάν μια πρόσθετη δέσμευση αποδειχθεί απαραίτητη, δεν την αποκλείουμε», δεσμεύθηκε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Σχετικά άρθρα