Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θα καταστρέψουμε μαζί το Ισλαμικό Κράτος, δηλώνουν Ομπάμα – Ολάντ

Θα καταστρέψουμε μαζί το Ισλαμικό Κράτος, δηλώνουν Ομπάμα – Ολάντ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μπάρακ Ομπάμα, Ρωσία, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Φρανσουά Ολάντ,

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, απέφυγε να κάνει αναφορά στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, αποδίδοντας εμμέσως ευθύνες στη Ρωσία.

«Το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί σοβαρή απειλή για όλους μας, η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Πρέπει να καταστραφεί και θα το κάνουμε μαζί» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι ΗΠΑ και Γαλλία θα αποδώσουν δικαιοσύνη στους τρομοκράτες.

«Θα νικήσουμε και οργανώσεις όπως η ISIL (σ.σ. εννοεί την ISIS) θα χάσουν» είπε, σημειώνοντας: «Δεν μπορούν να μας νικήσουν στο πεδίο της μάχης, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον φόβο να μας διχάσει».

Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο κ. Ομπάμα υποστήριξε ότι οι ρωσικές επιθέσεις υποδαυλίζουν την ένταση υπέρ του Ισλαμικού Κράτους, καθώς τα πλήγματα κατά της «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» δίνουν στήριξη στο καθεστώς Άσαντ, αποφεύγοντας να πάρει θέση για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικό F-16, «δείχνοντας» όμως ευθύνη της Μόσχας για την επιλογή των στόχων.

Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι ΗΠΑ και Γαλλία συμφώνησαν να αυξήσουν τα πλήγματα κατά των τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία.

Είπε ότι είναι επείγουσας σημασίας να κλείσουν τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας για να περιοριστεί η μετακίνηση εξτρεμιστών προς την Ευρώπη. Τόνισε, ωστόσο, ότι αρνείται να συνδέσει τη μετανάστευση με την τρομοκρατία.

Πόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου να βρεθούν λύσεις, ώστε οι πρόσφυγες να μένουν κοντά στην χώρα προέλευσής τους.

Είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος διεθέτει χρήματα και ότι έχει πλήξει αρκετές χώρες, ανάμεσά τους και την Ρωσία. Είπε ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία εάν επικεντρωθεί στο να χτυπήσει την ISIS.

Τόνισε ότι ο Άσαντ πρέπει να φύγει, καθώς είναι υπεύθυνος για τους περισσότερους θανάτους στη Συρία.

Ο Ολάντ αναζητά στήριξη στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που στοίχισαν τη ζωή σε 130 άτομα.

Ο γάλλος πρόεδρος έχει ξεκινήσει μπαράζ επαφών με ξένους ηγέτες. Τη Δευτέρα ο Ολάντ έκανε δεκτό τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Την Πέμπτη θα συναντηθεί στη Μόσχα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ολάντ έχει ζητήσει να αφήσουν στην άκρη ΗΠΑ και Ρωσία τις διαφορές τους για τη Συρία και να «πολεμήσουν αυτόν τον τρομοκρατικό στρατό (σ.σ. τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους) σε έναν ευρύτερο, μοναδικό συνασπισμό».

Σχετικά άρθρα