Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρώην επικεφαλής CIA: Το Ισλαμικό Κράτος θα χτυπήσει τις ΗΠΑ

Πρώην επικεφαλής CIA: Το Ισλαμικό Κράτος θα χτυπήσει τις ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CIA - Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, ISIL, ISIS, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Τζιχαντιστές,

Ο επικεφαλής της CIA έχει ήδη κάνει την ανησυχητική εκτίμηση. Το Ισλαμικό Κράτος ετοιμάζει κι άλλα χτυπήματα σαν αυτό στο Παρίσι.

Ομως, ένας άνθρωπος που είχε βρεθεί στη θέση του στο παρελθόν κλιμακώνει το επίπεδο της απειλής για τις ΗΠΑ και προβλέπει ξεκάθαρα ότι οι τζιχαντιστές θα «χτυπήσουν» τη χώρα.

Ο Μάικλ Μόρελ, πρώην επικεφαλής της CIA το δηλώνει απερίφραστα σε άρθρο του στο TIME.

«Το Ισλαμικό Κράτος είναι μεγάλη απειλή για τις ΗΠΑ και τα αμερικανικά συμφέροντα στο εξωτερικό. Και αυτή η απειλή μεγαλώνει κάθε ημέρα».

Οπως εξηγεί, η φύση και η σημασία αυτής της απειλής προκύπτει από το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι ταυτόχρονα τρομοκρατική οργάνωση, «κράτος» και επαναστατικό πολιτικό κίνημα. «Δεν έχουμε αντιμετωπίσει τέτοιο αντίπαλο στο παρελθόν», τονίζει.

Ως τρομοκρατική οργάνωση, το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, εξηγεί ο Μόρελ.

«Αυτή η απειλή σήμερα είναι κυρίως έμμεση: η ικανότητα των τζιχαντιστών να ριζοσπαστικοποιήσουν νέους Αμερικανούς για να εξαπολύσουν επιθέσεις εδώ.

»Το FBI έχει πάνω από 900 ανοιχτές έρευνες για ντόπιους εξτρεμιστές, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ριζοσπαστικοποιήθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος και ένα μεγάλο μέρος τους σχετίζονται με άτομα που μπορεί να σχεδιάζουν επιθέσεις εδώ. Τέτοιες επιθέσεις έχουν ήδη γίνει στις ΗΠΑ.

»Αλλοι συνελήφθησαν πριν μπορέσουν να δράσουν», γράφει ο πρώην αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών.

Αν και η πολυπλοκότητα τέτοιων επιθέσεων μπορεί να είναι εξαιρετικά χαμηλή, υπάρχει περίπτωση αυτές οι επιθέσεις να είναι μεγάλες, εξηγεί.

Οι ακόλουθοι των τζιχαντιστών στις ΗΠΑ είναι χιλιάδες, επισκιάζοντας τον αριθμό των ακολούθων που είχε ποτέ η Αλ Κάιντα.

Αν δεν υποβαθμιστεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου, η απειλή του ISIS για την εθνική ασφάλεια θα γίνει άμεση.

Δηλαδή, το Iσλαμικό Κράτος θα έχει την ικανότητα να σχεδιάσει και να διευθύνει άμεσες επιθέσεις από το ασφαλές καταφύγιό της στο Ιράκ και τη Συρία, όπως έκανε στο Παρίσι.

Τέτοιες επιθέσεις μπορεί να γίνουν πιο πολύπλοκες από εκείνες που σχεδιάζονται εντός των συνόρων.

Και κάτι που πρέπει να προσέξουν όλοι είναι πως το Ισλαμικό Κράτος έχει δείξει ενδιαφέρον για τα όπλα μαζικής καταστροφής, τονίζει ο Μόρελ.

Μάλιστα, προειδοποιεί ότι μπορεί όλα αυτά να προχωρήσουν άμεσα.

«Η επίθεση στο Παρίσι ήταν η πρώτη ‘δήλωση’ της προσπάθειας από το Ισλαμικό Κράτος να συγκροτήσει την ικανότητα επίθεσης στην Ευρώπη. Μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από λιγότερο από ένα χρόνο», υπογραμμίζει.

Ως κράτος, συνεχίζει, το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής, μία απειλή αναζωπύρωσης ενός θρησκευτικού πολέμου εκεί.

Και αυτό στο σημείο του πλανήτη που ακόμη παρέχει σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας τροφοδοσίας πετρελαίου.

Από την άλλη, ως επαναστατικό πολιτικό κίνημα, σημειώνει ο Μόρελ, το ISIS κερδίζει συμμάχους ανάμεσα στις πιο εξτρεμιστικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο.

Στηρίζουν το στόχο του Ισλαμικού Κράτους, ένα παγκόσμιο χαλιφάτο στο οποίο η καθημερινή ζωή διακατέχεται από εξτρεμιστικές θρησκευτικές απόψεις.

«Οταν συντάσσονται με το Ισλαμικό Κράτος, αυτοί οι σύμμαχοι στρέφουν την προσοχή τους από τα τοπικά ζητήματα, στην επέκταση του χαλιφάτου και οι στόχοι τους με τη σειρά τους αλλάζουν: από τοπικοί, γίνονται διεθνείς», προσθέτει ο Μορέλ, φέρνοντας ως παράδειγμα τη βομβιστική επίθεση στο ρωσικό αεροσκάφος.

«Το Ισλαμικό Κράτος κερδίζει συμμάχους πιο γρήγορα από ότι κατάφερε ποτέ να κάνει η Αλ Κάιντα.

»Από το τίποτα, πριν από ένα χρόνο, τώρα έχουν ομάδες σε περίπου 20 χώρες, οι οποίες έχουν ορκιστεί αφοσίωση στο Iσλαμικό Κράτος.

»Εχουν κάνει επιθέσεις και ήδη έχουν σκοτώσει Αμερικανούς.

»Εχουν τη δυνατότητα να καταλάβουν μεγάλες περιοχές.

»Η Λιβύη είναι μία από τις περιοχές που αυτό μπορεί να γίνει σύντομα», γράφει ακόμη ο Μορέλ.

Ο πρώην επικεφαλής της CIA καταλήγει επικρίνοντας τη στρατηγική που έχει υιοθετήσει ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Κύριε πρόεδρε, η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους -μόλις η τρίτη τέτοια επίθεση σε 25 χρόνια- και οι επιθέσεις στο Παρίσι, οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη από τις βόμβες στη Μαδρίτη το 2004, κάνουν ξεκάθαρο ότι η στρατηγική μας σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος δεν αποδίδει», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα