Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Αλ Κάιντα σκότωσε σημαντικό οπλαρχηγό του Ισλαμικού Κράτους

Η Αλ Κάιντα σκότωσε σημαντικό οπλαρχηγό του Ισλαμικού Κράτους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Αμπού Αλί Αλ Μπαρίντι, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Συρία, Τζιχαντιστές,

Και ενώ η Δύση δείχνει να συσπειρώνεται για να συνθλίψει τους τζιχαντιστές, Αλ Κάιντα και Ισλαμικό Κράτος συνεχίζουν τον εμφύλιο μεταξύ τους.

Σύμφωνα με ανεξάρτητες ειδησεογραφικές πηγές στο Twitter, ο βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία, το Μέτωπο Αλ Νούσρα, σκότωσε σε μάχη έναν σημαντικό οπλαρχηγό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τον Αμπού Αλί Αλ Μπαρίντι (Abu Ali Al Baridi), στην ύπαιθρο της πόλης Νταραά στη νότια Συρία, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.

isis1 Νεκροί τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος μετά τη μάχη με την Αλ Νούσρα, όπου σκοτώθηκε και ο οπλαρχηγός τους, Αλ Μπαρίντι.

Η περιοχή της Νταραά (που σημαίνει “οχυρό”), 90 χιλιόμετρα νότια της Δαμασκού, ελέγχεται πλήρως από το Μέτωπο Αλ Νούσρα, δηλαδή την Αλ Κάιντα. Η οργάνωση υπολογίζεται ότι διαθέτει στην περιοχή περίπου 30.000 μάχιμους τζιχαντιστές.

Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει σοβαρή παρουσία στη νότια Συρία.

Η μόνη του δύναμη είναι η Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Γιαρμούκ, της οποίας οπλαρχηγός ήταν ο Αμπού Αλί Αλ Μπαρίντι μέχρι και τον θάνατό του.

abu_ali2 Αμπού Αλί Αλ Μπαρίντι

Η Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Γιαρμούκ τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας όταν στις αρχές του Μαρτίου 2014 απήγαγε 21 Φιλιππινέζους στρατιώτες που υπηρετούσαν ως κυανόκρανοι στα Ηνωμένα Έθνη, για να τους απελευθερώσει τελικά στις 10 Μαρτίου του 2013.

Από τα τέλη του 2014, δηλαδή τον τελευταίο χρόνο, η Ταξιαρχία Μαρτύρων του Γιαρμούκ όχι μόνο προσχώρησε στο Ισλαμικό Κράτος αλλά και άρχισε να μάχεται ενάντια στην Αλ Νούσρα.

Η κόντρα Ισλαμικού Κράτους και Αλ Κάιντα οφείλεται στο εξής. Το Ισλαμικό Κράτος ήταν αρχικά το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.

Όταν ενεπλάκη στον πόλεμο στη Συρία, το Ισλαμικό Κράτος αποσχίστηκε από την Αλ Κάιντα και αποφάσισε να γίνει αυτό η οργάνωση ομπρέλα όλων των τζιχαντιστών.

Η Αλ Κάιντα βλέπει το Ισλαμικό Κράτος ως διασπαστές και παρότι το έχει καλέσει “να τα βρουν”, για να αντιμετωπίσουν από κοινού τους “σταυροφόρους”, μια τέτοια συμμαχία φαίνεται απίθανη αφού το Ισλαμικό Κράτος δεν πρόκειται να δεχθεί να τεθεί υπό τη διοίκηση της Αλ Κάιντα, αλλά ούτε και η Αλ Κάιντα να παίρνει εντολές από την πρώην συνιστώσα της.

Σχετικά άρθρα