Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανθρωποκυνηγητό για τζιχαντιστές που διέφυγαν από το Παρίσι

Ανθρωποκυνηγητό για τζιχαντιστές που διέφυγαν από το Παρίσι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Βέλγιο, Βρυξέλλες, Γαλλία, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Παρίσι, Συρία, Τζιχαντιστές, Τρομοκρατία,

Σε κατασκοπική ταινία δράσης παραπέμπει πλέον το θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη, αρχής γενομένης από το Παρίσι με τους τζιχαντιστές που πραγματοποίησαν το μεγαλύτερο και πιο αιματηρό χτύπημα σε ευρωπαϊκό έδαφος με θύματα αμάχους μετά τον Β΄Παγκόμσιο Πόλεμο.

Ο εντοπισμός του ενός οχήματος που χρησιμοποίησαν οι ισλαμοφασίστες του Ισλαμικού Κράτους στο προάστιο Μοντρέιγ δημιουργεί νέα δεδομένα στις έρευνες, καθώς μέσα σε αυτό βρέθηκαν εκτός από τουλάχιστον τρία καλάσνικοφ, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής, και πολλά δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία εξετάζονται στα γαλλικά εργαστήρια της σήμανσης ώστε να ταυτοποιηθούν οι δράστες.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν την παρουσία ενός μαύρου Seat το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες των επιθέσεων εναντίον μπαρ και εστιατορίων σε τρεις τοποθεσίες του ανατολικού Παρισιού.

Ο εντοπισμός του οχήματος πάντως, όπως τονίζεται από γαλλικά Μέσα, ενισχύει τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες ως ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στη γαλλική πρωτεύουσα, που θέλουν τον αριθμό των δραστών να είναι συνολικά περισσότεροι από τους οκτώ που κατέληξαν νεκροί μετά το τρίωρο μακελειό στο Παρίσι.

Το σενάριο αυτό, το οποίο κερδίζει έδαφος, προκαλεί τρόμο στις υπηρεσίες ασφαλείας τόσο της Γαλλίας, όσο και όλων των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς τυχόν διαφυγή τους θεωρείται πολύ πιθανό να συνδυαστεί με νέο τρομοκρατικό χτύπημα το προσεχές διάστημα, ως ένδειξη δύναμης του Ισλαμικού Κράτους ακόμα και μέσα στο ευρωπαϊκό έδαφος σε συνθήκες συναγερμού. Αναλυτές ασφαλείας εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρηθεί να σκορπίσει ακόμα περισσότερο τον τρόμο στους Ευρωπαίους πολίτες που σε ένα τέτοιο σενάριο θα δουν τις δυνάμεις ασφαλείας να γελοιοποιούνται από τους ισλαμοφασίστες.

Συλλήψεις τζιχαντιστών και στις Βρυξέλλες

Πολλοί άνθρωποι έχουν συλληφθεί από χθες σε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας σε φτωχή συνοικία των Βρυξελλών, η οποία συνδέεται με τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς που συνελήφθησαν στην συνοικία Μολενμπέκ πιστεύεται ότι είχε περάσει το προηγούμενο βράδυ στο Παρίσι, όπου δύο αυτοκίνητα με βελγικές πινακίδες κατασχέθηκαν κοντά στις περιοχές στις οποίες σημειώθηκαν οι προχθεσινές αιματηρές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και η αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν.

«Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας θα συνεχιστούν», δήλωσε παράλληλα ο Μισέλ στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, την ώρα που τα βελγικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ειδήσεις σχετικά με την συνεχιζόμενη δράση των δυνάμεων ασφαλείας καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας στην Μολενμπέκ, δυτικά του κέντρου των Βρυξελλών, στην οποία ζουν πολλοί μουσουλμάνοι, κυρίως οικογένειες που προέρχονται από το Μαρόκο και την Τουρκία.

Βελγικά και γαλλικά Μέσα χαρακτηρίζουν το Μολενμπέκ ως «σφηκοφωλιά» τζιχαντιστών, καθώς όπως αναφέρουν εκεί βρίσκουν καταφύγιο όσοι ακραίοι ισλαμιστές επιστρέφουν από το μέτωπο της Συρίας. Εδώ και 20 χρόνια, εκεί είχαν διαμείνει οι δράστες πολλών τζιχαντιστικών επιθέσεων, από τον δολοφόνο του διοικητή Μασούντ το 2001 στο Αφγανιστάν έως τον δράστη του φονικού στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, τον Μέχντι Νεμούς, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους τον Μάιο του 2014.

«Έγιναν πέντε συλλήψεις που συνδέονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι», δήλωσε η Φρανσουάζ Σεπμάν, δήμαρχος της κοινότητας Μόλενμπικ των Βρυξελλών όπου η αστυνομία πραγματοποίησε χθες, Σάββατο, σειρά επιδρομών.

Εισαγγελείς και κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τον αριθμό των συλλήψεων. Αργά χθες το βράδυ είχαν πει πως τουλάχιστον τρία πρόσωπα έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Γάλλοι και βέλγοι εισαγγελείς δήλωσαν πως ένα αυτοκίνητο, το οποίο βρέθηκε στο Παρίσι κοντά στην αίθουσα συναυλιών όπου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η πιο πολύνεκρη από τις επιθέσεις, είχε μισθωθεί στο Βέλγιο.

Ο βέλγος υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν πρόκειται να συναντηθεί σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι με τον γάλλο ομόλογό του Μπερνάρ Καζνέβ για να συζητήσουν τα μέτρα ασφαλείας και επιτήρησης των γαλλο-βελγικών συνόρων που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής, σύμφωνα με το πρακτορείο Belga.

Οι συλλήψεις στο Μόλενμπικ «συνδέονται με ένα αυτοκίνητο Polo γκρίζου χρώματος που μισθώθηκε στο Βέλγιο και βρισκόταν μπροστά από την αίθουσα συναυλιών του Μπατακλάν», δήλωσε ο βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Κουν Γκινς στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.

«Αυτός που μίσθωσε το όχημα ήταν Βέλγος. Τον γνωρίζαμε μέσω του αδελφού του», πρόσθεσε ο υπουργός διευκρινίζοντας πως αυτός ο τελευταίος έχει φάκελο.

Από την πελυρά του, ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν δήλωσε πως ένα από τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις φέρει βελγικές πινακίδες και είχε μισθωθεί από έναν Γάλλο που κατοικεί στο Βέλγιο.

Ταυτοποιήθηκε τουλάχιστον ένας δράστης

Στην ταυτοποίηση τουλάχιστον ενός από τους τζιχαντιστές που σκόρπισαν τις συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής, παρασέρνοντας στο θάνατο 129 ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμα 352 προχώρησαν οι γαλλικές Αρχές, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν από το πρωί γαλλικά Μέσα.

Πρόκειται για τον 29χρονο Ομάρ Ισμαΐλ Μοστεφάι, ο οποίος φέρεται να είναι ένας εκ των τριών μακελάρηδων του θεάτρου Μπατακλάν.

Οι γαλλικές Αρχές κατάφεραν να αναγνωρίσουν τον δράστη από το δακτυλικό αποτύπωμα σε ένα κομμένο δάχτυλο εντός του θεάτρου.

Ο Μοστεφάι ήταν 29 ετών, Γάλλος αλγερινής καταγωγής, είναι ο πρώτος από τους επτά τρομοκράτες που αναγνωρίστηκε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 29χρονος τζιχαντιστής στο παρελθόν είχε ταξιδέψει στη Συρία μέσω Τουρκίας, όπου και εκπαιδεύθηκε από το Ισλαμικό Κράτος.

Τα γαλλικά Μέσα υπογραμμίζουν τη ζωή του σε πολύ υποβαθμισμένο προάστιο του Παρισιού, όπου σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν έχουν εντοπιστεί ισλαμιστές που έχουν στραφεί στο ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Επτά πρόσωπα, μέλη της οικογένειας ενός από τους καμικάζι, του Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφαΐ, ο οποίος είχε πάντως διακόψει τις σχέσεις με την οικογένειά του, βρίσκονται εξάλλου σήμερα υπό κράτηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Την ίδια ώρα πάντως, πληροφορίες περιοδικού κάνουν λόγο για ταυτόποίηση και δεύτερου τζιχαντιστή αιγυπτιακής καταγωγής, κάτι το οποίο ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται αλλά ούτε και διαψεύδεται μέχρι στιγμής από τις Αρχές της χώρας.

Σχετικά άρθρα