Η Σύνοδος των G20 στην Αττάλεια της Τουρκίας δεν θα ασχοληθεί μόνο με το προσφυγικό ζήτημα και την τρομοκρατία , αλλά στην ατζέντα της υπάρχουν και σημαντικά οικονομικά ζητήματα, όπως η φορολόγηση των πολυεθνικών, αλλά και η αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος.
Στον τομέα της οικονομικής πολιτικής και της φορολογίας η Σύνοδος πρόκειται να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις. Μια πρωτοβουλία για τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών των πολυεθνικών πρόκειται να προχωρήσει περαιτέρω. Η σχετική κίνηση θα μπορούσε να επιφέρει επιπλέον φορολογικά έσοδα στα κράτη από 100 έως 240 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αλλά και στο θέμα των τραπεζών οι παρατηρητές αναμένουν βήματα προόδου. Οι απαιτήσεις για τα τραπεζικά κεφάλαια πρόκειται να αυξηθούν. Αρχικά οι ηγέτες φαίνεται να συμφωνούν ότι το αξίωμα “to big to fail”, “πολύ μεγάλη για να χρεοκοπήσει”, δεν μπορεί να ισχύει πλέον για τις μεγάλες τράπεζες.
Μετά από την εμπειρία της οικονομικής κρίσης τα κράτη θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο, οι φορολογούμενοι να χρειαστεί να αναλάβουν πάλι της ευθύνη για τις απώλειες των τραπεζών λόγω των κερδοσκόπων.
Τέλος στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται μέτρα για την ώθηση της ανάπτυξης. Ο πρόεδρος Ομπάμα προειδοποίησε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ δε γίνεται να είναι ο μοναδικός τροχός για την παγκόσμια ανάπτυξη. «Η Κίνα πρέπει να δώσει κίνητρα στη μεσαία της τάξη, ώστε να μετατραπεί γρήγορα σε μια οικονομία που αναπτύσσεται μέσα από την κατανάλωση» είπε.