Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υπό δρακόντεια μέτρα η Σύνοδος G20 στην Αττάλεια της Τουρκίας

Υπό δρακόντεια μέτρα η Σύνοδος G20 στην Αττάλεια της Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Αττάλεια, Βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, Ντέιβιντ Κάμερον, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σύνοδος G20, Τουρκία,

Δώδεκα Πρόεδροι ή αρχηγοί κρατών, έντεκα Πρωθυπουργοί και δύο ηγέτες της ΕΕ θα συμμετάσχουν στη σύνοδο των G20 που θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 15-16 Νοεμβρίου στην Αττάλεια υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν.

Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σελμάν, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπέ και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων ανέβαλε το ταξίδι του στην Αττάλεια ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Για λόγους ασφαλείας δεν έχει ανακοινωθεί η ώρα και η διαδρομή που θα κάνουν οι ηγέτες για να μεταβούν στη σύνοδο στο Μπέλεκ της Αττάλειας, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να φτάσει την Κυριακή στην Τουρκία και να μεταβεί στο ξενοδοχείο με ελικόπτερο.

Τα παράθυρα στην πολυτελή έπαυλη που θα διαμένει είναι αλεξίσφαιρα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στον περίγυρο της έπαυλης έχει τοποθετηθεί σύστημα αεροάμυνας.

Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι το πιο πιθανόν είναι ο Μπαράκ Ομπάμα να μείνει τελικά σε πολεμικό πλοίο του αμερικανικού ναυτικού που θα αγκυροβολήσει στον κόλπο της Αττάλειας.

Πρώτος για τη σύνοδο των G20 στην Αττάλεια έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, με συνοεδεία 1000 ατόμων.

Τον υποδέχτηκε ο Υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπεκτσι. Δύο ελικόπτερα περίμεναν στο αεροδρόμιο αλλά στο ξενοδοχείο Μαρντάν Πάλας πήγε με το κομβόι 60 αυτοκινήτων που έστειλε ο ίδιος από τη Σαουδική Αραβία.

Για τον βασιλιά Σελμάν και την αντιπροσωπεία του ετοιμάστηκαν 546 δωμάτια και ενοικιάστηκαν άλλα 400 πολυτελή αυτοκίνητα. Μόνο το δωμάτιο του βασιλιά στοιχίζει εννέα χιλιάδες ευρώ το βράδυ, ενώ θα είναι στις υπηρεσίες της αντιπροσωπείας εστιατόρια με κουζίνα διεθνή και κέντρο SPA 7 χιλιάδων 500 τετραγωνικών μέτρων.

Πριν από μια βδομάδα μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο τα ιδιωτικά αντικείμενα του βασιλιά από το αεροδρόμιο με 16 φορτηγά. Μεταφέρθηκαν επίσης από τη Σαουδική Αραβία 60 Μερσεντές τεθωρακισμένες.

Πριν την έναρξη της συνόδου ο Τούρκος Πρόεδρος επισκέφθηκε το χώρο και επιθεώρησε τις εργασίες. Οι αντιπροσωπείες θα φιλοξενηθούν 27 χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή Μπελέκ της Αττάλειας.

Θα χρησιμοποιηθούν 28 ξενοδοχεία για τις αντιπροσωπείες των χωρών. Όλα είναι σχεδόν έτοιμα. Ακόμη και τα μπουρνούζια και οι πετσέτες που θα χρησιμοποιήσουν οι ηγέτες των 19 χωρών και της ΕΕ κατασκευάστηκαν ειδικά στην επαρχία Ντενιζλί της Τουρκίας.

Πάνω σε κάθε μπουρνούζι και πετσέτα υπάρχει και η σημαία της κάθε χώρας της οποίας αντιπροσωπεύουν οι ηγέτες και διανεμήθηκαν στα ξενοδοχεία τους. Ένα ζευγάρι θα το χρησιμοποιήσουν κατά τη διαμονή τους και ένα άλλο θα τους δοθεί ως δώρο φεύγοντας από το ξενοδοχείο.

Τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Αττάλειας είναι έκτακτα και η περιοχή του Μπελέκ έχει κηρυχθεί “κόκκινη ζώνη”.

Όλα τα οχήματα συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των δυνάμεων ασφαλείας ελέγχονται από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους για ανίχνευση βομβών πριν περάσουν στο αεροδρόμιο. Στην περιοχή έχουν τοποθετηθεί 350 νέες κάμερες και σύστημα αναγνώρισης προσώπων.

Η μία λωρίδα του δρόμου που οδηγεί στο Μπελέκ θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τα οχήματα των αντιπροσωπειών ενώ για τα πολιτικά οχήματα θα χρησιμοποιείται μόνο η άλλη. Κατά την σύνοδο θα αναλάβουν καθήκοντα 12 χιλιάδες αστυνομικοί και 11 χιλιάδες άλλο προσωπικό.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου αναμένεται να φτάσουν περίπου 30 χιλιάδες διαδηλωτές από διάφορες χώρες. Οι δυνάμεις ασφαλείας φρόντισαν να μην αφήσουν καμιά ανοιχτή οδό ώστε οι διαδηλωτές να μην καταφέρουν να φτάσουν στο χώρο του συνεδρίου.

Για την Κυριακή παρότι δεν θα επιτραπούν οι διαδηλώσεις στην Αττάλεια έχουν ήδη προγραμματιστεί τρεις στο κέντρο της πόλης.

Έχει ήδη ετοιμαστεί και χώρος στον οποίο θα μπορούν να κρατηθούν 2000 συλληφθέντα άτομα.

Ο Πρόεδρος της δικηγορικής ένωσης Αττάλειας Αλπέρ Μπατσανλί δήλωσε πως δεν πρέπει να καταστούν θύματα οι πολίτες της Αττάλειας στο όνομα της ασφάλειας της συνόδου.

“Λόγω της συνόδου έχουν απαγορευτεί οι συγκεντρώσεις και οι πορείες αλλά από ό,τι γνωρίζω την επόμενη Κυριακή θα γίνουν πορείες από πολιτικές οργανώσεις. Θα χρησιμοποιήσουν ειρηνικά το δημοκρατικό τους δικαίωμα. Σε τελική ανάλυση δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμπαθούμε και να αγαπούμε τις πολιτικές των προέδρων των κρατών που συμμετέχουν στη σύνοδο. Ασφαλώς και οι πολίτες μας που θέλουν θα διαμαρτυρηθούν. Κατ` εμένα αντί να κλείσουν τους δρόμους και να απαγορεύσουν τις διαμαρτυρίες με σκληρά μέτρα θα πρέπει να διασφαλίσουν την πραγματοποίηση ειρηνικών διαμαρτυριών”, ανέφερε ο Μπατσανλί.

Στη σύνοδο των G20 εκτός από οικονομικά για πρώτη φορά θα συζητηθούν θέματα όπως η τρομοκρατία, η συριακή κρίση και το πρόβλημα των προσφύγων.

Για τη σύνοδο έχουν διαπιστευτεί 2,500 χιλιάδες δημοσιογράφοι. Η προηγούμενη σύνοδος των G20 είχε γίνει στην Αυστραλία, ενώ η επόμενη θα γίνει στην Κίνα.

Σχετικά άρθρα