Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιους όρους θέτει ο Κάμερον για παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε

Ποιους όρους θέτει ο Κάμερον για παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Βρυξέλλες, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Ντέιβιντ Κάμερον,

Τέσσερις πολύ σκληρούς όρους για την παραμονή της Βρετανίας – με νέα ειδική σχέση – στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έθεσε ο Ντέιβιντ Κάμερον προς τις Βρυξέλλες, απειλώντας με έξοδο από την Ενωση μετά από δημοψήφισμα που θα προκηρύξει εντός του 2017.

Αν ψηφίσουμε «έξοδο» θα είναι μια για πάντα

Με μια επιστολή έξι σελίδων προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ζητά για την χώρα του να μειωθεί το «πολύ υψηλό όριο» που θέτουν οι Βρυξέλλες για την υποδοχή μεταναστών. Ζήτησε επίσης προστασία για τις χώρες μέλη που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη, λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερες εξουσίες στα εθνικά κοινοβούλια

Ο κ. Κάμερον προειδοποίησε ότι αν στο δημοψήφισμα οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της εξόδου «δεν θα υπάρξει άλλη επαναδιαπραγμάτευση και άλλο δημοψήφισμα. Άρα λέω στους Ευρωπαίους ομολόγους μου με τους οποίους διαπραγματεύομαι, αυτή είναι η μόνη ευκαιρία μας να το κάνουμε -για τη Βρετανία και για ολόκληρη την Ένωση».

Τουσκ: Επιβεβαίωση παραλαβής

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως έλαβε την αναμενόμενη επιστολή του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στην οποία παρουσιάζει τα αιτήματά του για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ.

“Επιβεβαίωση παραλαβής”, έγραψε στο Twitter ο Τουσκ, που προεδρεύει στις συνόδους κορυφής των 28 κρατών-μελών της Ένωσης. “Με την επιστολή του Ντέιβιντ Κάμερον, οι διαπραγματεύσεις μπορούν τώρα να ξεκινήσουν”.

Πρόσθεσε πως θα ξεκινήσει έναν γύρο “διμερών διαβουλεύσεων” με τις άλλες 27 κυβερνήσεις την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αξιωματούχοι της ΕΕ λένε πως ο Τουσκ έχει σκοπό να συγκεντρώσει απόψεις μέχρι το τέλος του μήνα ώστε να δει τι μπορεί να συζητηθεί ή να αποφασιστεί κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.

Κομισιόν: «Πολύ προβληματικό» το αίτημα του Λονδίνου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως τα αιτήματα που έθεσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον για επιβολή νέων περιορισμών στα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ να εργάζονται σε άλλα κράτη-μέλη είναι “πολύ προβληματικά”, δήλωσε εκπρόσωπός της.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες για την αρχική αντίδραση της Επιτροπής στην επιστολή του βρετανού πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπός της Μαργαρίτης Σχοινάς είπε:

“Εκ πρώτης όψεως βλέπουμε έναν αριθμό σημείων που φαίνονται να είναι εφικτά, όπως η εξεύρεση τρόπων προκειμένου να αυξηθεί ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων, μερικά θέματα που είναι δύσκολα, όπως μια στενότερη ένωση και οι σχέσεις ανάμεσα σε όσους είναι μέσα στο ευρώ και όσους είναι εκτός, και ορισμένα πράγματα που είναι πολύ προβληματικά καθώς άπτονται των θεμελιωδών ελευθεριών της εσωτερικής αγοράς”.

“Η ευθεία διάκριση μεταξύ πολιτών της ΕΕ ανήκει σαφώς σε αυτή την τελευταία κατηγορία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σχετικά άρθρα