Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Αλ Κάιντα “σπάει” τη μαύρη αγορά στη Δαμασκό και κερδίζει λαϊκή υποστήριξη

Η Αλ Κάιντα “σπάει” τη μαύρη αγορά στη Δαμασκό και κερδίζει λαϊκή υποστήριξη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Δαμασκός, Ισλαμιστές, Μαύρη Αγορά, Συρία, Τζιχαντιστές,

Στις αρχές Οκτωβρίου το Μέτωπο Αλ Νούσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, εγκαινίασε το πρώτο του τούνελ για λαθρεμπόριο προϊόντων που ξεκινά από τις βόρειες γειτονιές της Δαμασκού Μπαρζέχ και Καμπούν, στις οποίες οι δυνάμεις των τζιχαντιστών έχουν συνάψει εκεχειρία με την κυβέρνηση, προς την περιοχή της ανατολικής Γκούτα, στα ανατολικά προάστια της πρωτεύουσας.

Αν και αυτό δεν είναι το πρώτο τούνελ που σκάβει η Αλ Νούσρα, η σημασία του έγκειται στο ότι το χρησιμοποιείται αποκλειστικά για λαθρεμπόριο τροφίμων, καυσίμων και ηλεκτρονικών ειδών.

Μάλιστα, όπως διαβάζουμε στο Syria Direct, το Μέτωπο Αλ Νούσρα έριξε τις τιμές στα προϊόντα που ρίχνει στη μαύρη αγορά, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά των κατοίκων των προαστίων της ανατολικής Δαμασκού που ζουν περικυκλωμένοι από τις κυβερνητικές δυνάμεις εδώ και τρία χρόνια.

Είχαν προηγηθεί άλλες ομάδες τζιχαντιστών, που άνοιξαν τούνελ με σκοπό να φέρνουν αλεύρι, ζάχαρη και άλλα βασικά προϊόντα, από τις αρχές Μαρτίου του 2015.

Ωστόσο, επειδή είχαν το μονοπώλιο κρατούσαν τις τιμές εξωφρενικά υψηλές (μαυραγορίτες στην κυριολεξία), μέχρι και δέκα φορές πιο πάνω από τις τιμές των ίδιων προϊόντων εκτός της Γκούτα.

Με το τούνελ της Αλ Κάιντα και τη διάθεση προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές, οι πολιορκημένοι κάτοικοι αρχίζουν να συμπαθούν την Αλ Νούσρα. “Οι κάτοικοι βλέπουν την πρωτοβουλία της Αλ Νούσρα ως ένα θετικό βήμα και ο λαός της Γκούτα τους συμπάθησε”, δήλωσε στο Syria Direct ο Κολούντ Αλ Σάμι.

“Σκοπός του Μετώπου Αλ Νούσρα είναι να αλαφρώσει τις ταλαιπωρίες των πολιορκημένων κατοίκων, που είχαν αρχίσει να καταριούνται την επανάσταση και τους εξεγερμένους επειδή κρατούσαν τις τιμές ψηλά. Όλα οι οργανώσεις θέλουν να κερδίσουν λαϊκή υποστήριξη και αυτό ακριβώς κάνει η Αλ Νούσρα”, λέει ο ίδιος και συνεχίζει:

“Το καθεστώς γνωρίζει για τα τούνελ που ξεκινούν από τις βόρειες συνοικίες της Δαμασκού αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα γιατί έχει συμφωνήσει εκεχειρία με τις γειτονιές Μπαρζέχ και Καμπούν. Και το καθεστώς δεν μπορεί να σπάσει αυτές τις εκεχειρίες, γιατί οι εν λόγω συνοικίες είναι σε μια ευαίσθητη περιοχή της Δαμασκού”.

Οι κάτοικοι των ανατολικών προαστίων της Δαμασκού πραγματικά στερούνται τα βασικά. Για παράδειγμα, ένα κιλό ζάχαρη που οπουδήποτε αλλού στη Συρία κοστίζει, εν μέσω πολέμου, 4,50 δολάρια, εκείνοι για να το αγοράσουν έπρεπε να το πληρώσουν μέχρι και 13,50 δολάρια.

Σχετικά άρθρα