Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ντεμιρτάς: Ο Ερντογάν θέλει να εγκαθιδρύσει συνταγματική δικτατορία στην Τουρκία

Ντεμιρτάς: Ο Ερντογάν θέλει να εγκαθιδρύσει συνταγματική δικτατορία στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για HDP Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, Reuters, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, Τουρκία,

Προσπάθεια «εγκαθίδρυσης συνταγματικής δικτατορίας» από πλευράς του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταγγέλει ο ηγέτης του κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HPD) Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Ο Τούρκος πολιτικός κατηγορεί τον Ερντογάν ότι πιέζει για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη μετατροπή του πολιτικού συστήματος σε προεδρικό, προσπαθώντας να μεταφέρει τις σημαντικότερες εκτελεστικές εξουσίες από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο. Παράλληλα υποστήριξε πως ο Τούρκος πρόεδρος καλλιέργησε κλίμα φόβου για να εξασφαλίσει τη σαρωτική νίκη του κόμματός του στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του HDP, που εκφράζει μεγάλο μέρος της κουρδικής μειονότητας, εξέφρασε την εκτίμηση πως η κυβέρνηση θα ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος ως το φθινόπωρο του 2016. Στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) – που ίδρυσε ο Ερντογάν – ανέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 49,4% κι εκλέγοντας 317 βουλευτές σε σύνολο 550 εδρών. Απέχει επομένως 13 έδρες από την ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτείται για την προκήρυξη ενός τέτοιου δημοψηφίσματος.

Ο Ντεμιρτάς τόνισε πως το HDP θα εναντιωθεί στα σχέδια του Ερντογάν μετά την αποχώρησή του από τον θώκο του πρωθυπουργού το 2014, για μετατροπή του τουρκικού πολιτικού συστήματος σε προεδρικό και την μεταφορά περισσότερων εξουσιών στην προεδρία.

Σχετικά άρθρα