Την εξάρθρωση στη Μαδρίτη ενός «τρομοκρατικού πυρήνα» τριών Μαροκινών υπηκόων, οι οποίοι φέρονται να ήταν «αποφασισμένοι να διαπράξουν μια επίθεση» στην πρωτεύουσα της Ισπανίας ανακοίνωσε η αστυνομία.
Οι ισπανικές αρχές έχουν πολλαπλασιάσει τις συλλήψεις φερόμενων ως τζιχαντιστών μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι τον Ιανουάριο, στην πλειονότητά τους διότι στρατολογούσαν εθελοντές για τους πολέμους στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά —σε ορισμένες περιπτώσεις— και διότι φέρονται να σχεδίαζαν τη διάπραξη επιθέσεων στο ισπανικό έδαφος.
Οι τρεις ύποπτοι, ηλικίας 26 ως 29 ετών, που ζούσαν νόμιμα στην Ισπανία, συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες σε δύο συνοικίες της Μαδρίτης, ανέφερε η ισπανική αστυνομία σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, αποφάσισε να προχωρήσει στη σύλληψη «αυτών των προσώπων [διότι] ήταν απρόβλεπτοι, ήταν πολύ επικίνδυνοι, και διαπιστώθηκε η πρόθεσή τους να περάσουν στη δράση και να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες» στη Μαδρίτη.
Φέρονται να ήταν «έτοιμοι να διαπράξουν επιθέσεις αδιακρίτως», συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων με μαχαίρια, όπως αυτές στις οποίες προβαίνουν Παλαιστίνιοι στο Ισραήλ, υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ σε δηλώσεις στο ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser.
Αντίθετα με πολλούς άλλους φερόμενους ως τζιχαντιστές που έχουν συλληφθεί στην Ισπανία τους τελευταίους μήνες «τα πρόσωπα αυτά δεν περιορίζονταν στην προσέλκυση, στην πολιτική κατήχηση, στην ριζοσπαστικοποίηση και τη στρατολόγηση ανθρώπων για να πάνε στη Συρία ή στο Ιράκ για να ενταχθούν στο Ντάες (σ.σ. ακρωνύμιο στα αραβικά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος), αλλά ο στόχος τους ήταν να δράσουν στην Ισπανία», σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, που δίνεται στη δημοσιότητα μόλις δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου.
Η οργάνωση αυτή «ήταν εντελώς οργανωμένη» και διέθετε «ιεραρχία», με έναν επικεφαλής και δύο υφισταμένους, που είχαν αναλάβει «να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες», ανέφερε ακόμη η αστυνομία.
Ο ένας εξ αυτών ζούσε σε μια παραγκούπολη στα όρια της πρωτεύουσας, όπου διέθετε πρόσβαση «στη μαύρη αγορά κάθε είδους όπλων», προστίθεται στην ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίζεται αν κατασχέθηκε οπλισμός και τι είδους.
Αφότου ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος το 2011, η αστυνομία και η χωροφυλακή έχουν συλλάβει συνολικά 171 φερόμενους ως τζιχαντιστές.