Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χιλιάδες πρόσφυγες στη Συρία ζητάνε προστασία από το Ισλαμικό Κράτος

Χιλιάδες πρόσφυγες στη Συρία ζητάνε προστασία από το Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Πρόσφυγες, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Χασάκα,

Το Σάββατο οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ένας σοσιαλιστικός δημοκρατικός στρατός με “κορμό” τους Κούρδους σοσιαλιστές αντάρτες του YPG/YPJ, στον οποίο συμμετέχουν Ασσύριοι χριστιανοί πολιτοφύλακες και Άραβες δημοκρατικοί που διασπάστηκαν από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA), ανακοίνωσαν ότι ξεκινάνε μεγάλη επίθεση στη βορειοανατολική επαρχία Χασάκα της Συρίας, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, για να εκκαθαρίσουν και τη νότια Χασάκα από το Ισλαμικό Κράτος.

Η στρατιωτική ηγεσία του SDF κάλεσε τους αμάχους της Χασάκα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προσωρινά για να μη βρεθούν στο επίκεντρο της μάχης όταν αυτή ξεκινήσει.

Σύμφωνα με τον ακτιβιστή πολίτη δημοσιογράφο Αμπού Τζαντ Αλ Χασακαγούι (Abu Jad Al Hasakawi), “άμαχοι Άραβες άρχισαν να φεύγουν επιλέγοντας να βρουν ασφάλεια στα εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος”.

Ο ίδιος αναφέρει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφύγων, αλλά μόλις αρχίσουν οι μάχες προβλέπεται οι κάτοικοι να αρχίσουν να εγκαταλείπουν μαζικά τα χωριά τους.

Στην ελεγχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος νότια Χασάκα υπάρχουν περίπου 100 χωριά που αριθμούν από 500 έως 2.000 κατοίκους το καθένα. Συνολικά οι χωρικοί της περιοχής υπολογίζονται σε 80.000 άνθρωποι. Όλοι αυτοί θα βρεθούν στο πεδίο της μάχης.

“Το Ισλαμικό Κράτος”, λέει ο ίδιος πολίτης δημοσιογράφος, “καλεί τους πρόσφυγες να καταφύγουν στα δικά τους εδάφη και αυτό το πετυχαίνει προσφέροντάς τους χρήματα”.

“Οι οικογένειες λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από τους τζιχαντιστές ανάλογα με τον αριθμό των μελών τους. Από 130 δολάρια μέχρι 400 δολάρια ανά οικογένεια”, εξηγεί ο ίδιος.

Επίσης, πολλοί χωρικοί της νότιας Χασάκα έχουν συνεργαστεί με το Ισλαμικό Κράτος. Φοβούνται πράξεις αντεκδίκησης από τους Κούρδους αντάρτες του YPG/YPJ, τρομοκρατία που τροφοδοτεί και το ίδιο το Ισλαμικό Κράτος, λέγοντάς τους ότι εάν μείνουν στους Κούρδους θα δεινοπαθήσουν. Πρόκειται για τη γνωστή προπαγάνδα που αναπαράγει η Τουρκία και υιοθέτησε και η Διεθνής Αμνηστία.

Ωστόσο, εδώ τίθεται ένα δίλημμα. Το YPG/YPJ έχει άραγε κάποια υποχρέωση να φερθεί “ανθρωπιστικά” στους συνεργάτες των τζιχαντιστών;

Παρά τους ισχυρισμούς τουρκικών και τζιχαντιστικών κύκλων ότι οι Κούρδοι προβαίνουν σε εκτοπισμούς αραβικών πληθυσμών, οι Άραβες φύλαρχοι της περιοχής τα έχουν διαψεύσει όλα αυτά.

Εάν όμως ένα χωριό συνεργάζεται με τους τζιχαντιστές, προσφέροντας εφόδια και άνδρες στο Ισλαμικό Κράτος, αυτό το χωριό πρέπει να αντιμετωπιστεί ως “αθώο” ή ως βάση του Ισλαμικού Κράτους;

Οι ίδιοι Άραβες χωρικοί, που έχουν συνεργαστεί με το Ισλαμικό Κράτος, έχουν απόλυτη συνείδηση των πράξεών τους και για αυτό επιλέγουν να καταφύγουν σε εδάφη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές παρά να στραφούν προς την ελευθερία που προσφέρουν οι Κούρδοι.

“Οι περισσότεροι εκτοπισμένοι κατευθύνονται προς τις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος. Οι φτωχοί ζούνε σε τέντες μέσα στην έρημο, ενώ όσοι έχουν κάποια οικονομική επιφάνεια νοικιάζουν σπίτια. Μια μειονότητα επιλέγει να βρει προστασία στην Τουρκία. Αλλά οι περισσότεροι δεν μπορούν να κάνουν αυτό το ταξίδι”, λέει ο Αμπού Τζαντ Αλ Χασακαγούι και συνεχίζει:

“Ζούνε στην έρημο σε σκηνές που δεν προστατεύουν από το κρύο ή τη ζέστη. Δεν υπάρχουν ανθρωπιστικές οργανώσεις να δώσουν βοήθεια στις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, επειδή το Ισλαμικό Κράτος θέτει όρο η διανομή της βοήθειας να γίνεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, κάτι που οι οργανώσεις αρνούνται”.

Ρητορικό ερώτημα: Πόσο αθώοι είναι αυτοί οι πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τους Κούρδους αναζητώντας προστασία στο Ισλαμικό Κράτος;

Σχετικά άρθρα