Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζιχαντιστές εξευτελίζουν χριστιανούς ορθόδοξους στη Συρία

Τζιχαντιστές εξευτελίζουν χριστιανούς ορθόδοξους στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Ορθόδοξη Εκκλησία, Συρία, Τζιχαντιστές, Χομς (Έμεσα), Χριστιανοί,

Οι τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβαν τον Αύγουστο το χωριό Καριατάιν, στην επαρχία Χομς, όπου κατοικούν κυρίως ορθόδοξοι, πιάνοντας αιχμαλώτους 277 χριστιανούς.

Το Καριατάιν μετατράπηκε σε γκέτο για τους 277 ορθόδοξους, οι οποίοι αδυνατούσαν να φύγουν χωρίς βοήθεια απ’ έξω.

Οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν όλα τα νεκροταφεία και τις εκκλησίες, ανάμεσα τους και την εκκλησία του Αγίου Ηλία, του 4ου αιώνα μ.Χ.

«Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το χωριό στις αρχές Αυγούστου», αφηγείται ο Ζόκρι Χαζαλεμάχ, ο ιερέας της εκκλησίας του κοντινού χωριού Φαϊρούζα. Χάρη στις προσπάθειες του, με την υποστήριξη και άλλων, οι 172 από τους 277 πιστούς έχουν μέχρι σήμερα διασωθεί.

«Επέβαλαν τους δικούς τους νόμους, όπως κι έναν ειδικό φόρο στους Χριστιανούς, αναγκάζοντας τους να ζουν με το μόνιμο φόβο του θανάτου», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο ιερέας περιέγραψε στον ανταποκριτή του RIA Novosti πώς ο ίδιος και μια ομάδα υποστηρικτών του απελευθέρωσαν τους ενορίτες από ένα ουσιαστικά «στρατόπεδο συγκέντρωσης των “απίστων”» τους τελευταίους δύο μήνες.

Σύμφωνα με τον Χαζαλεμάχ, το πρώτο πράγμα που διατάχθηκαν να κάνουν οι χριστιανοί ήταν να ξυρίσουν τα μαλλιά τους, ώστε να διακρίνονται στο πλήθος από τους μουσουλμάνους.

Όλοι οι «άπιστοι» άνδρες κλήθηκαν επίσης να πληρώσουν φόρο τεσσάρων χρυσών δηναρίων το χρόνο (4,25 γραμμάρια καθαρού χρυσού).

Απαγορεύτηκε ακόμα στο χριστιανικό πληθυσμό να παρέχει υπηρεσίες, να επιδίδεται σε εμπορικές συναλλαγές, ή να θάβει τους νεκρούς του.

«Τις πρώτες μέρες, οι τζιχαντιστές έδωσαν εντολή στους υποστηρικτές τους στις τάξεις του ντόπιου πληθυσμού να υποδείξουν τα σπίτια όπου διέμεναν Χριστιανοί και να εντοπίσουν όσους έχουν κρυφτεί σε κοντινά αγροκτήματα ή σε υπόγεια των σπιτιών τους. Εκείνη την στιγμή ξεκινήσαμε να προετοιμάζουμε την διάσωση τους», εκμυστηρεύτηκε ο Χαζαλεμάχ.

Τη δεύτερη μέρα κατοχής του χωριού από το Ισλαμικό Κράτος ο ιερέας έσωσε 16 ανθρώπους με τη βοήθεια του στρατού και μουσουλμάνων πολιτών.

Εννέα κάτοικοι του χωριού επίσης απεγκλωβίστηκαν στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Βοήθεια προσέφεραν και Βεδουίνοι –μουσουλμάνοι νομάδες της ερήμου– που ξεκίνησαν να βγάζουν κρυφά Χριστιανούς από το χωριό, χρησιμοποιώντας μονοπάτια.

Ο ιερέας ανέφερε ακόμα πως ήταν πιο εύκολη η διάσωση των γυναικών, καθώς οι τζιχαντιστές δεν μπορούσαν στα σημεία ελέγχου γύρω από το χωριό να εξακριβώσουν τις ταυτότητες τους.

Το κύριο πρόβλημα, όπως ανέφερε, ήταν ότι τα μέλη των οικογενειών έπρεπε να φύγουν ταυτόχρονο υπό το φόβο πράξεων αντεκδίκησης των τζιχαντιστών σε όσους έμεναν πίσω.

Ο ανιψιός του Χαζαλεμάχ ήταν μάλιστα ανάμεσα στα θύματα των εκτελέσεων του Ισλαμικού Κράτους γιατί επέκρινε δημόσια τους νόμους και τις μεθόδους των τζιχαντιστών.

Δεν είναι όμως μόνο οι Χριστιανοί που πέφτουν θύματα από το Ισλαμικό Κράτος στο χωριό.

«Πέντε Μουσουλμάνοι αποκεφαλίστηκαν μετά την προσευχή της Παρασκευής στο κέντρο του χωριού, μόνο και μόνο επειδή υποδείχτηκαν ως άπιστοι».

«Οι εναπομείναντες Σύροι Ορθόδοξοι του Καριατάιν ζουν υπό καθεστώς διαρκούς φόβου. Κάτω από τους νόμους των τζιχαντιστών, οι Χριστιανοί απαγορεύεται να κοιτούν στα μάτια τους Μουσουλμάνους και πρέπει να σκύβουν το κεφάλι όταν συναντούν ένα μέλος των τζιχαντιστών. Δεν τους επιτρέπεται να κάθονται σε καρέκλα παρόντος ενός καθισμένου τζιχαντιστή», εξήγησε ο ιερέας.

Η τελευταία επιχείρηση διάσωσης απέτυχε εξαιτίας της αυξημένης ετοιμότητας των τζιχαντιστών. Οι εθελοντές που εισέβαλαν στο περίκλειστο χωριό την τελευταία φορά ήταν λιγότερο πρόθυμοι να πάρουν ρίσκο, λόγω του φόβου να αποκεφαλιστούν εάν συλλαμβάνονταν, ενώ οι χριστιανοί κάτοικοι προτιμούσαν να παραμένουν κλειδωμένοι στα σπίτια τους και να υποφέρουν τον εξευτελισμό.

Παρόλα αυτά, ο Χαζαλεμάχ τόνισε πως θα συνεχίσει να αναζητεί τρόπους να απεγκλωβίζει χριστιανούς από το χωριό…

Σχετικά άρθρα